Köménymagos buci zsemlék

  • 2014.02.18.
  • 4

Nagyon rég óta szemeztek már ezzel a recepttel, a házi hamburgerzsemle sütésével. Én bucinak hívom őket. Emlékszem hatalmas méretűeket lehetett belőlük kapni, mert a magyar ízlésvilágnak ez fele meg. Én szezámmag helyett köménymaggal díszítettem, így is nagyon csinosak lettek.Tehát megsütöttem, és megettük, nagyon fincsi, még másnap is élvezhető. Ha marad belőle.Hozzávalók 8 db bucihoz:60 dkg finomliszt,2,5 dkg firss, vagy 7g szárított élesztő,4 dl langyos tej,2 ek. cukor,5 dkg étolaj,2 kávéskanál só,1 tojás sárgája, plusz egy tojássárgája a kenéshez.Előkészítés:Langyosítsuk meg a tejet a két evőkanál cukorral. Keverjük el benne az élesztőt, majd hagyjuk pihenni. Mikor már habosodik a teteje, vagyis el kezd futni az élesztő, akkor keverhetjük a többi hozzávalóhoz.Elkészítés:A lisztet, sót keverjük el, adjuk hozzá a tojás sárgáját, az élesztős tejet az étolajat, majd állítsuk össze a tésztát. Jól dagasszuk ki, hogy szép sima tésztát kapjunk. Meleg helyen letakarva egy órát kelesztjük.Kelesztés után gyúrjuk át a tésztákat, formázzuk cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentessük még 20 percet.Pihentetés után osszuk a tésztát 8 egyforma darabra, és lisztezett nyújtódeszkán formázzunk belőle kis gombócokat.Helyezzük a bucikat sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába, majd kelesszük a tésztát még egy fél órát.Sütés előtt kenjük le, egy villával elkevert tojás sárgájával, amelybe tegyünk egy evőkanál vizet, szórjuk meg a tetejét köménymaggal, (vagy szezámmaggal), majd előmelegített sütőben, 180 °C-on, süssük 25-30 percig, amíg a teteje szép piros lesz.Sütés után hagyjuk kihűlni, ez után készíthetünk belőle hamburgert is.Jó étvágyat kívánok hozzá!