Lazac kaporszósszal

  • 2018.03.30.
  • 7

Hozzávalók 4 személyre:80 dkg lazacfilé, 2 cikk fokhagyma, só, bors, kb. 1 evőkanál vaj, citromlé;a kaporszószhoz: 1 csokor friss kapor, 1,5 dl tejszín, 1 húsleveskocka, 1 dl 20-25%-os tejföl, 10 dkg vaj, só, bors, cukor.Elkészítése:A lazacot nagyobb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, jól bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, meglocsoljuk citromlével, és kb. 30 percre hideg helyre tesszük. Egy teflonlábaskába öntjük a tejszínt, belemorzsoljuk a húsleveskockát. Lassan felmelegítjük, néha megkavargatjuk. A friss kaprot megmossuk, felaprítjuk, a tejszínbe szórjuk, kevés cukorral ízesítjük. A tejszínt kevergetjük, míg magától el nem kezd besűrűsödni. Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt vagy annak felét, közben kevergetjük, mikor besűrűsödött, lehúzzuk a tűzhelyről, és a tetejére vajforgácsokat dobunk, hogy ne bőrösödjön. A lazacot papírtörlőre szedjük, jól leitatjuk róla a vizet, megborsozzuk, a vajat felforrósítjuk, majd a szeletek mindkét oldalát 3-4 perc alatt megsütjük.Évszakok ízei 2