Epres csokis Sakktábla torta

  • 2014.03.17.
  • 8

Tavaly Tesómnak TúróRudi tortát készítettem Születésnapjára, idén pedig ez a finomság
lett a meglepetés. Szerencsére most két hétig itthon van, de hamarosan megy vissza Németországba.
Az ötletet innen vettem, de speckó sütőforma híján improvizáltam és a saját piskóta receptemet használtam fel, sőtt a krém arányain is módosítottam kicsit, meg a dekort is felturbóztam, no meg eperrel
frissítettem
rajta
;)A külsejeHozzávalók: (26 cm- es tortaformához)Fehér
piskótához- 6 tojás- 6 ek cukor- 6 ek liszt- 1 csipet sóCsokis piskótához- 6 tojás- 3 ek liszt- 3 ek keserű kakaópor- 1 csipet sóKrémhez- 40 dkg margarin- 1,5 csomag tejszín ízű pudingpor- 1 csipet só- 5 dl tej- 15 dkg cukor- 40 dkg keserűcsoki pasztillaDekorációhoz- fél kg friss eper- 1 marék keserűcsoki pasztilla- 1 ek olivaolaj- 1,5 csomag keserűcsokival töltött ostyarúd (Aldis)A belsejeElkészítés:Először a krémet készítjük el, mert annak egy éjszakát állni kell a hűtőben felhasználás előtt. A pudingporból és a tejből sűrű krémet főzünk, majd a gázról levével hozzáadjuk a csokipasztillákat is és addig kevergetjük, míg el nem olvad mind. Ekkor a margarint kockánként szintén hozzáadjuk és
simára keverjük vele a krémünket. Így mehet a hűtőbe pihenni.
A piskótalapokhoz a tojásokat feltörjük és elválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A fehérjét egy kevés cukorral és sóval kemény habbá verjük és a sárgáját a maradék cukorral felhabosítjuk. A sárgájás keverékhez a lisztet/kakóport kanalanként adagoljuk és alaposan összedolgozzuk. Az így kapott masszát a fehérjével fellazítjuk és óvatosan összeforgatjuk. A tortaformát alul sütőpapírral béleljük, a falát pedig margarinnal kikenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk őket kihűlni.
Értelemszerűen a fehér és a kakós tésztát külön- külön, két körben készítjük el
;) A két kész
tortalapunkat megfelezve kapunk 4 réteget. Ezeket az alábbi módon felvágjuk és egymásba helyezzük. Én egy 20 cm átmérőjű tortaformát és egy fánk szaggatót használtam hozzá:Mindkét variációból 2 db- ot készítünkÍgy kapunk 4 réteg piskótalapot, amit gyűrűk alkotnak. Ettől lesz szép kockás a mintázata a felvágáskor a szeleteknek.
Az epreket kiválogatjuk és megmossuk.
A szebb szemeket félretesszük a díszítéshez, a maradékot vékony szeletekre vágjuk.
A krémet a hűtőből kivéve habverővel alaposan átdolgozzuk, levegőssé tesszük, így könnyen kenhető lesz.
A tortánk összeállítsánál a tortalapokat felváltva helyezzük egymásra szín szerint, tehát két egyforma mintázatú gyűrűkkel rendelkezőt nem rakunk egymásra! A piskótákra közvetlenül kerültek nálam az eperszeletek és arra a krém. A gyűrűk közé is kenhetünk krémet, nem csak a rétegek közé. A maradék krémmel bevonjuk a tetejét és az oldalát is a tortának. Nekem pont elég volt a krém nem volt maradék.
A torta krémes oldalához egyesével hozzáragasztjuk a csokis ostyarudakat, addig haladunk vele míg mindenhová jut.
A dekorációhoz olvasztunk egy kis csokit olivaolajjal és ebbe mártogatjuk a félretett eperszemeket, amiket a krém tetején csinosan elhelyezünk. A megmaradt
olvasztott csokit
sem pazaroljuk el és rácsorgatjuk a krémre.
A kész művet pár órára még betehetjük fogyasztás előtt a hűtőbe dermedni, ekkor szebben fognak látszani a rétegek szeleteléskor ;)
Jó szórakozást hozzá! Én nagyon élveztem készíteni, a többiek pedig enni szerették nagyon :D
Utolsó pillanatban, de ezzel a csokis édességgel neveznék Ízek és élmények
3. Blogszülinapi játékára.