Vörösboros sertéspörkölt

  • 2013.11.15.
  • 3

Koráűbban már készítettünk vörösboros csirkepörköltet, de most sertés került bele, így is isteni lett!
Hozzávalók: (3 személyre)Nokedli:- 3 tojás- 3 tojásnyi tej- só- liszt (amennyit felvesz)- 1 ek olivaolajPörkölt:- fél kg sertéscomb- 2 nagy fej paradicsom-
2 TV paprika- 1 fej vöröshagyma- 2 gerezd fokhagyma-
2 dl vörösbor- 1 ek édes pirosarany- 1 kk csípős pirosarany- só, bors, őrölt pirospaprika- 2 babérlevél- 2 ek olivaolajElkészítés:A prökölthöz mossuk meg a húst és kockázzuk fel; a vöröshagymát
és a fokhagymát pucoljuk meg és szintén kockázzuk fel. A paradicsomokat és a paprikákat vágjuk apró darabokra. Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd dobjuk rá a vöröshagymát és üvegesre pirítsuk meg, ekkor jöhet bele a fokhagyma és az őrölt pirospaprika, majd így futtassuk meg egy kicsit, de ne égessük meg! Borítsuk rá a paradaicsomot és a paprikát, majd ha engedett egy kis levet és szétesik a paprika, akkor
jöhet rá a
hús meg a kétféle pirosarany,
s öntsük nyakon a bor felével. Ízesítsük sóval, borssal meg a két babérlevéllel és öntsük fel annyi vízzel, ami teljesen elfedi az alapanyagokat. Addig főzzük fedő alatt, míg a hús teljesen meg nem puhul, ha kell az elfőtt vizet folyamtosan pótoljuk, mielőtt kész lenne adjuk hozzá a maradék bort is és rotyogtassuk egy keveset. Akkor jó, ha szépen besűrűsödött a szaftja.A nokedli készítés igen egyszerű: a tejjel elkevert tojást sózzuk, hozzáadjuk az olajat és annyi lisztet adagolunk hozzá folyamatosan, amennyit felvesz és ha
szépen elkezd leválni az edény faláról, akkor már alakul,
de
úgy megfelelő az állaga, ha
még kicsit folyós,
viszont a keveréstől szép levegős. Lobogó sós vízbe szaggatjuk és készre főzzük, majd leszűrjük.Tálaláskor kínáljunk hozzá csalamádét, kovászos/ecetes uborkát
vagy céklát savanyúságként.

Címkék

Sertés Bor