Gombuca baconnel, pirított hagymával

  • 2020.04.01.
  • 3

Vas- és Zala megyében a gombuca igen gyakori paraszti étel volt a hétköznapokon, hiszen nem kellett hozzá más, mint liszt, víz, só és szalonna, illetve ha volt, akkor egy kis tejföl a tálaláshoz. Eredetileg tojás nélkül készült, de később a tojással dúsított változata is ismertté vált. Szerintem egyébként egyáltalán nem hiányzik belőle. ;)Ma már bármivel gazdagíthatjuk, pl. túróval, zöldfűszerekkel, sőt akár káposztásan is készíthetjük, vagy mákkal is bolondíthatja, aki szereti.Az eredeti, nagyon egyszerű készítési mód alapján az összegyúrt tésztát ujjal széthúzkodják és beletépkedik a forrásban lévő vízbe. Így lesz igazán autentikus.Örülök, hogy megláttam Borbás Marcsi oldalán, és az is biztos, hogy gyakran fogom készíteni. :) Első alkalommal tojásmentesen csináltam, és ez is így marad a jövőben. :) Már tervben van a töltött változata is. :)Ajánlom azok figyelmébe is, akiknél most dugig van a spájz liszttel. ;)Hozzávalók 2 személyre:15 dkg fehér tönkölyliszt vagy finomliszt15 dkg rétesliszt2 tk. sókb. 2 dl víz20 dkg kockázott húsos szalonna vagy abált szalonna1 nagy fej vöröshagyma20 dkg tejföl1-2 ek. mangalicazsír (ha húsos szalonnával készítjük)2 dkg vaj a hagymához (elhagyható)aprított petrezselyemzöldje a tálaláshozelkészítés:A felkockázott húsos szalonnát kevés zsíron ropogósra sütjük, majd a zsírjától lecsepegtetjük és félretesszük.A hagymát vékonyra szeljük vagy felaprítjuk, és a visszamaradt szalonnazsíron (vagy vajon) megpirítjuk, közben sózzuk. Hozzákeverjük a szalonnát.A kétféle lisztet elvegyítjük 1 teáskanál sóval, és apránként a vizet is hozzáadva, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk.Meggömbölygetjük, majd enyhén lisztezett felületen 3 mm vastag kör- vagy négyzetlapra nyújtjuk. Derelyevágóval tetszőleges méretű darabokra vágjuk, és lobogó, sós vízben (lehet több részletben is) kifőzzük. Közben 2-3 alkalommal belekeverünk.Ha megfőtt (fogkeménynek kell lennie), szűrőkanálba szedve lecsepegtetjük – nem mossuk át – és rászedjük az újra felmelegített hagymás-szalonnás alapra. Átforgatjuk, és azon melegében tejföllel együtt tálaljuk. (A tejfölt össze is keverhetjük a hagymás alappal, és utána forgatjuk hozzá a gombucát.) p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } em { font-style: italic }