Fahéjas körtekrém-torta (vegán)

  • 2020.03.14.
  • 3

Ezt a tortát majdnem nem adtam oda az én kedves edzőmnek. :D Igaz, csak egy leheletnyi vékony darabkát kóstoltam meg belőle, amit a képen látható szeletről vágtam le lézerrel :D Már ennyi is elég volt ahhoz, hogy úgy érezzem, ez a torta nagyon szeretni való. :) A pici darabka másik felét a Kutyafül kapta meg, akiből gyermekien őszinte ábrázattal kísérve buggyant ki a kérés: Macska, ezt ne add oda! :D Természetesen eszem ágában sem volt megtartani magunknak a tortát, de be kell valljam, tényleg sajnáltam, hogy nem ehettünk meg belőle egy-egy szeletet. A piskóta kapcsán eldobtam az agyam, hogy hogy a manóba lehet tojás nélkül is ilyen könnyű, abszolút piskótatésztára hajazó alapot sütni. Hihetetlen, de valóban működik! A narancs aromája pedig kellemesen érezhető benne. Bár körtéből még sosem csináltam ilyen típusú krémet, de más gyümölcsökkel már bejárattam, úgyhogy nem csodálkoztam rajta, hogy kellemes állagú és könnyű lett a végeredmény. A körte-fahéj kombó számomra tényleg imádni való, és a puha tésztával együtt igazán nyerő lett. Azt hiszem, ezentúl saját részre is gyakori vendég lesz nálam a vegán piskóta. :)Úgyhogy nagy boldogan adtam át a „fizetőeszközt”, mert tudtam, hogy örömet szerzek vele. Ráadásul épp a hétvégére, hiszen az mégsem múlhat el süti nélkül! Alig negyedórával az átadást követően már ki is derült, hogy nem csak mi ketten voltunk oda a tortáért. :DHozzávalók 24 cm-es tortához:Piskótához:15 dkg bio fehér tönkölyliszt5 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt10 dkg fehérítetlen nádcukor6 g foszfátmentes sütőpor1 tk. szódabikarbóna1 narancs lereszelt héja1 dl frissen facsart narancslé1 dl víz1 tk. frissen facsart citromlé0,5 dl olívaolajKörtekrémhez:3 körte (pépesítve kb. 50 dkg)1 vaníliarúd (elhagyható)0,5 dl frissen facsart citromlé2 dl kókuszkrém4 dkg étkezési kukoricakeményítő15 dkg finomítatlan nádcukor15 dkg vegán margarinDíszítéshez:4 dkg vegán étcsokoládé1 dkg finomítatlan nádcukor, darálva25 ml kókuszkrém1 tk. kókuszolajelkészítés:A piskótához a kétféle lisztet összeszitáljuk a nádporcukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, és hozzákeverjük lereszelt narancshéjat, a citromlével, narancslével kevert vizet, valamint az olívaolajat.A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész piskótát elválasztjuk a forma oldalától, lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.A tésztát visszatesszük az tortaformába, és rákapcsoljuk a karimát. (A sütőforma helyett tortagyűrűt is használhatunk.)A körtekrémhez a meghámozott, magházától megfosztott körtéket feldaraboljuk, lábasba tesszük, és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait.A kevés kókusztejjel kevert citromlevet csomómentesre dolgozzuk a keményítővel, majd az őrölt fahéjjal együtt a körtepüréhez keverjük, és felöntjük a többi kókuszkrémmel. Kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük.A margarint a nádporcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a körtepudingot, és a tésztára simítjuk. Hűtőbe tesszük annyi időre, hogy a krém megdermedjen.A kókuszkrémet az olajjal felforrósítjuk, a porcukorral édesített, felaprított étcsokoládéra öntjük és simára keverjük. Körkörös mintát rajzolunk a torta tetejére, és dermedésig hűtőbe tesszük.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 30 perc p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }