Cukkinis édesburgonya lepény karamellizált kápia paprikával, juhtúróval, parmezánnal, csípős, szezámmagos tejfölöntettel

  • 2020.03.04.
  • 2

Izgalmasnak tartom a zöldséges kajákon való agyalást, amit persze megtehettem volna akkor is, amikor még javában fogyasztottunk húst. Persze azelőtt is készítettem zöldségételeket, de sokkal ritkábban, és általában a hús kísérőjeként. Most viszont épp az az izgi benne, hogy hús az nincs benne. :D Éppen ezért olyannak kell lennie, ami laktató, és önmagában is megállja a helyét. Ilyen lett ez a lepény is, amit végre magam ötlöttem ki. Na nem mintha nem létezne ilyen lepény, de most nem kerestem rá, csak a saját fejem után mentem. Nagy dicséretet kaptam érte a Kutyinyektől, és felhatalmazott arra, hogy máskor is elkészítsem. :) Hozzátette, hogy ilyet majd csináljak a barátainknak is, mert biztos szeretni fogják.Jó, tudom, mások számára nem egy nagy valami zöldségeket enni, de nekünk ez akkor is örömteli! :DHozzávalók 24 cm átmérőjű lepényhez:Lepényhez:20 dkg édesburgonya (tisztítva mérve)1 cukkini (tisztítva kb. 20 dkg)1 fej lila hagyma2 tojászellersóőrölt fekete borsmorzsolt bazsalikomlevéloregánó2 dkg pirított szezámmag2,5 dkg vaj + a sütőformához1 tk. finomítatlan nádcukor4 dkg zabpehelylisztFeltéthez:7 dkg juhtúró2 kápia paprika1 tk. finomítatlan nádcukorsó2 dkg vaj1 ek. aprított petrezselyemzöldjeÖntethez:20 dkg tejfölkéshegynyi őrölt csípős paprikaagavé szirup ízlés szerint2 dkg pirított szezámmagsóelkészítés:A lepényhez a nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit meghintjük a zellersóval, és negyedórát állni hagyjuk.A lila hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, és a vajon megdinszteljük – közben sózzuk. Meghintjük a cukorral, és megkaramellizáljuk. Kihűtjük.A tojást felverjük, simára keverjük a zabpehelyliszttel, beleforgatjuk a karamellizált hagymát, a levétől kinyomkodott cukkinit, a nagy lyukú reszelőn lereszelt batátát, a fűszerekkel ízesítjük és hozzáforgatjuk a zsiradékmentes serpenyőben megpirított szezámmagot.A masszát a sütőpapírral bélelt, vajjal vékonyan kikent, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk.A feltéthez a felhevített vajon, kevés sóval ízesítve megdinszteljük a vékony karikára szelt kápia paprikát, majd a cukorral pirulásig sütjük. Félretesszük.A lepényt a sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk. Az öntethez a tejfölt kikeverjük a többi hozzávalóval.A lepényre rámorzsoljuk a juhtúrót, elosztjuk rajta a karamellizált paprikát, a vékonyra szelt parmezánt, meglocsoljuk az öntettel, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A többi öntettel együtt tálaljuk.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 30 percTipp:A lepényt előre is elkészíthetjük, majd hőlégkeveréses sütőben addig sütjük, hogy a sajt megolvadjon rajta. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }