Sajtos-kuszkuszos zöldséggolyó fűszeres mártogatóval

  • 2020.02.11.
  • 3

Még mindig tart nálunk a húsmentesség, és ennek jegyében zöldségételek után kutatgatok. Nyilvánvalóan a már kipróbált receptek érdekelnek, mivel ezen az úton még kissé járatlan vagyok. Persze menet közben lehet módosítani az arányokon, a fűszerezésen, stb., de egyelőre még nem a saját ötletek vannak soron. Ilyen „lopott” recept ez a zöldségfasírt is, ami minden elemét tekintve számunkra is szerethető, sőt igazából a benne található zöldségek mindegyikét gyakran szerepeltettem eddig is. Legfeljebb nem pont ilyen formában. Talán csak a cukkini az, ami kakukktojásnak számít, mert azt kb. csak rántva szeretjük, de úgy nagyon. Igaz, egyszer már palacsintatésztába reszelve is megettem. :) A kuszkusz viszont újdonság a konyhámban, nemrég próbáltam ki először, egyszerű köretként.Az eredeti recept kapcsán azonban egy pöttyet fölülbíráltam a készítés módját, ui. szerintem fontos, hogy a lereszelt zöldségeket a levétől kinyomkodjuk, mielőtt hozzákevernénk a tojást. Ellenkező esetben tocsogni fog a nedvességtől, és formázhatatlan lesz. Persze adhatnák hozzá még több kuszkuszt, de én nem szívesen billentettem volna át az arányokat a zöldségek kárára, a kuszkusz javára.Bár ez az étel nagyon egyszerű, a formázással azért el lehet molyolni, mire az összes masszát golyóvá alakítjuk. De megéri – az eredmény nagyon ízletes. :) Mivel mi imádunk tunkolni, számunkra mártogatóval az igazi. Naná, hogy én tejfölöset készítettem megint, de legalább az ízesítés más, mint legutóbb. :DHozzávalók kb. 38 darabhoz:Zöldséggolyóhoz:15 dkg cukkini15 dkg sárgarépa15 dkg batáta1 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma25 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia)15 dkg bio kuszkusz2 tojás (L-es)1 mk. őrölt kurkuma1 csapott tk. currypor1 csapott tk. garam masala1 tk. morzsolt oregánó1 mk. őrölt szerecsendióőrölt fekete borssóMártogatóhoz:25 dkg tejföl1 tk. magos Dijoni mustár1 csapott tk. Erős Pistacurryporgaram masalamorzsolt oregánóegy csipet só1 tk. agavé szirup vagy méz1 tk. extra szűz olívaolajelkészítés:A meghámozott zöldségeket lereszeljük (a cukkinit nagy lyukú reszelőn), összekeverjük a finomra aprított vöröshagymával, megsózzuk, és negyedórát állni hagyjuk.A tojásokat tálba tesszük, felverjük, a fűszerekkel ízesítjük. Hozzáadjuk a levétől alaposan kinyomkodott zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, a „nyers” kuszkuszt, és összekeverjük.A masszából kis diónyi méretű golyókat formázunk (gömbölyűre nyomkodjuk, mert gömbölygetni nem egyszerű), sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.A mártogatóhoz a hozzávalókat összekeverjük, és a zöldséggolyók mellé kínáljuk.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: 20-25 percTipp:Köretnek sült krumplit, rizst, kölest vagy zöldsalátát ajánlok. A golyóbisokat akár főzelékhez feltétként is fogyaszthatjuk. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }