Dán mandulás péksütemény

  • 2020.02.08.
  • 3

Pakolászás közben kezembe került a „Süssünk örömmel” bővíthető receptfüzete. Fellapoztam és megakadt a szemem ezen a péksütin. Belemélyedtem a receptolvasásba, és rögtön a homlokomra csaptam azzal a felkiáltással, hogy „de hát ez majdnem blundel tésztából van”, amit én elég sűrűn készítek. Na, akkor pláne nem volt miért izgulni miatta, és miután magamban értelmeztem a formázás mikéntjét, másnap neki is álltam, kicsit módosítva a hozzávalók arányát. Áj, de jól tettem, mert ez az illatos, könnyed péksüti nagyon szeretni való. :) Egy csésze tea vagy kakaó mellé kiváló hétvégi reggeli... meg nem csak hétvégi és nem csak reggeli is. :DHozzávalók 16 darabhoz:Tésztához:20 dkg finomliszt + egy kevés a dagasztáshoz és a nyújtáshoz18 dkg vaj1 kb. 50 g-os tojás fele2 dkg cukoregy csipet só1,25 dl tej2,5 dkg friss élesztőTetejére:a felvert tojás másik fele3 dkg kristálycukor2 cs. Bourbon vaníliás cukor2 dkg aprított, szeletelt mandulaelkészítés:A vajat nyújtófával kb. 15x20 cm-es téglalapra ellapítjuk, majd visszatesszük a hűtőbe annyi időre, hogy jól lehűljön.A cukorral kevert liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a langyos tejet, és kevés lisztet is beledolgozva, simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a felvert tojás felét, a sót, és megdagasztjuk. Letakarva, negyedórára hűtőbe tesszük.A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 30x40 cm-esre kinyújtjuk, az egyik felére helyezzük a vajat, majd előbb lentről, utána balról és jobbról is ráhajtjuk a túllógó tésztaszéleket. Ezután befedjük az üresen maradt résszel.Lisztezett felületen kb. 40x50 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, majd a hosszabbik oldalánál fogva balról és jobbról is behajtjuk úgy, hogy a részek fedjék egymást.A tésztát az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatjuk, és ismét kinyújtjuk. (Ezúttal elég kisebbre nyújtani). Nejlonzacskóba húzva, negyedórát hűtőben pihentetjük.A nyújtást, hajtogatást, elforgatást a fenti módon még kétszer megismételjük (ha szükséges, újra lehűtjük). Ezután a tésztát 2 részre vágjuk, és mindkettőt 28x30 cm-es téglalapra nyújtjuk.Mindkét tésztalapot a hosszabbik oldalánál fogva balról és jobbról behajtjuk, és 90°-kal elforgatjuk. Áthengerítjük rajtuk a nyújtófát, hogy a tészta 32 cm hosszúak legyenek, és laponként 8 db 4 cm széles szeletre vágjuk.A tetejüket lekenjük a félretett felvert tojással, megforgatjuk a mandulával kevert, vaníliás kristálycukorban, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.A szeleteket a hosszabbik oldaluk mentén 2-3 helyen bevágjuk, és a bevágott részeket kakastaréjszerűen kissé fel-, ill. széthajtjuk, hogy a rétegek láthatóak legyenek. Letakarva fél órát pihentetjük.A süteményeket előmelegíttet sütő középső részében megsütjük, majd tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.sütési hőfok: 250°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 12 perc p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }