Fahéjas almás csiga-fánk

  • 2020.01.19.
  • 8

Már jóval a farsangi időszak előtt elkezdtem fánkok után kutatni, sőt igazából már évek óta szaporítom a nekem tetsző fánkreceptek sorát. Ehhez képest igen keveset próbáltam ki eddig, mivel a farsangi időszakon kívül nemigen sütöm ezt az általam amúgy nagyon kedvelt édességet. Ez csakis azért van így, mert én nem csak karácsonykor tartom magam a hagyományhoz, hanem farsangkor is: így aztán fánkot csak Vízkereszt után sütök. Pedig igazából bármikor lehet, sőt szabad is. ;)Tavaly karácsony előtt bukkantam rá
Donal Skehan oldalára, akit valószínűleg illett volna ismernem már korábban is, de valahogy nem jött velem szembe még sehol. Úgyhogy tiszta szerencse, hogy épp akkor botlottam bele, amikor fánkreceptekre vadásztam. :D Ez a recept szinte teljes egészében tőle származik, én tényleg csak egy csöppet variáltam rajta itt-ott (pl. juharszirup helyett agavét használtam, mert az előbbit nem szeretem). De nem is volt célom a teljes átalakítás. A tészta amúgy is nagyon hasonló az én egyik fánkoméhoz. Egy csöppet azért megorroltam Mr. Skehan-re, ui. az oldalain nyitott tészta nem éppen kompatibilis a forró olajjal, úgyhogy egy hangyabokányit fölülbíráltam a formázást. Bár a cukormáz nem igazán látszódik a kész fánkon, de azért ott van az. :DHozzávalók 12 darabhoz:Tésztához:30 dkg tönkölyliszt + a dagasztáshoz és a nyújtáshoz (pl. Alnatura Bio Dinkel Mehl Type 630)3 dkg nádcukor1 kezeletlen citrom reszelt héja1 tojás2,5 dkg vajegy csipet só1,5 dkg friss élesztőkb. 1,2 dl tej + víz fele-fele aránybanTöltelékhez:2 Granny Smith alma1,5 dkg vaj1 púpozott ek. nádcukor1 tk. őrölt fahéj1 ek. citromléSütéshez és a tálaláshoz:1-1 ½ l növényi olaj20 ml bio agavé szirup1 ek. frissen facsart citromlé6 dkg porcukoregy csepp málnaszörp (elmaradhat)elkészítés:A cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a meglangyosított vizes tejjel, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, a felvert tojást, a langyosra hűlt, olvasztott vajat, és fakanállal összekeverjük.A tésztát lisztezett felületen pár perc alatt megdagasztjuk, majd letakarva, huzatmentes helyen 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.Közben a töltelékhez a meghámozott, kimagozott almákat kis kockákra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, és rászórjuk a fahéjas cukrot. Alaposan összeforgatjuk, a lábasban felhevített vajra tesszük, és puhára pároljuk. Teljesen kihűtjük.A megkelt tésztát lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, és kb. 48x25 cm-es téglalapra nyújtjuk.Az almát egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd a tésztát a hosszabbik oldala mentén feltekerjük, és 12 darabra vágjuk.A töltött tésztadarabok mindkét nyitott oldalát összecsippentjük, majd óvatosan meggömbölygetjük (nem baj, ha ragacsosak lesznek). Sütőpapírral bélelt tepsiben, letakarva, negyedórát kelesztjük.Nagy lábasban olajat hevítünk (kb. 180°C-os legyen), és közepes lángon, több részletben, minden oldalukon aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük.Az agavé szirupot alaposan elkeverjük a citromlével, a porcukorral (a málnaszörppel), és meglocsoljuk vele a fánkokat. (Máz helyett porcukorral is meghinthetjük.)Tipp:Hogy fokozzuk az élvezetet, édes tejfölöntetet is kínálhatunk hozzá. Ehhez egy kis pohár tejfölt keverjünk ki ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, kevés citromlével, és locsoljuk meg vele a fánkokat. Szerintem így az igazi. :D p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } a:visited { color: #800000; so-language: zxx; text-decoration: underline } strong { font-weight: bold } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }