Mogyorós túrókrémtorta

  • 2019.11.10.
  • 8

Szégyen, nem szégyen rákaptunk a mogyorókrémre. Megint! :D 5 db 400 g-os üveg tartalmának (hol Sünis, hol minta nélküli) kanállal történő bekebelezése után egymásra néztünk, és pókerarccal mondtuk egyszerre: na jóóó' van mos' mán, itt a vége! – aztán vettünk még 5 üveggel. :D Nem hiszem, hogy egészségügyi szempontból sokat számít a mogyorókrém márkája, mert se így, se úgy nem helyes, hogy ilyeneket (v)eszünk. Max. az lehet mérvadó, hogy melyik a finomabb. Amúgy nálunk a Nutoka vált be. Bár van itthon (ajándékba kapott, háznál termett) igazi török mogyoró, meg is van törve, de eddig hiába várt arra, hogy házi mogyorókrémmé lényegüljön – a nagy pillanat még nem jött el. Addig is a szutyok boltit esszük, amiben ráadásul még csak nem is fenntartható gazdaságból származó pálmaolaj van, némi (vállalhatóbb) repceolajjal karöltve. Szóval tényleg szégyen gyalázat ez ránk nézve! Mivel már tűrhetetlen volt a mogyorókrém evészet, a megmaradt mennyiséget olyan sütibe használtam el, amit kivételesen nem magunknak gyártottam, nehogy így együk fel a maradékot. :D A kiszemelt „áldozat” a fogadott keresztlánykám volt, akinek szerencsére épp abban az időszakban volt a szülinapja, amikor mi kezdtünk megcsömörleni a sok mogyorókrémtől. Így aztán a neki szánt tortába rejtettem ezt a fránya függőségokozót. :D Függjön tőle most már ő -felkiáltással. :D Persze egy szelet erejéig azért muszáj volt megkóstolni a tortát, csak hogy érdemben nyilatkozhassak róla eme szent helyen, bár talán a kis barátnőm véleménye is elegendő lett volna, aki szerint imádni való ez a sütike. :DKönnyen és gyorsan elkészíthető, egyszerű sütemény ez, és szerintem is nagyon finom. :) Advent közeledtével a díszítését az ünnepre hangolhatjuk.Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:Vajas piskótához:3 tojás5 dkg porcukor5 dkg olvasztott vaj8 dkg finomliszt3 g sütőporMogyorós túrókrémhez:25 dkg túró15 dkg csokoládés mogyorókrém (pl. Nutoka)1 dl tejszín8 dkg puha vaj5 dkg porcukorDíszítéshez:5 dkg fehér csokoládéelkészítés:A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a sütőporral vegyített lisztet. Belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérje felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot.A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütő középső részében megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a tepsiből, és tortarácsra téve kihűtjük. A vékony tésztát középen kettévágjuk (így 2 db 30x10 cm-es lapunk lesz).A krémhez a tejszínt és a mogyorókrémet a túróhoz adjuk, és botmixerrel alaposan átkeverjük, hogy ne maradjanak benne rögök.A vajat a porcukorral felhabosítjuk és hozzádolgozzuk a mogyorókrémes túrót. Hűtőbe tesszük dermedni, majd kétfelé vesszük.Az egyik tésztalapot tálcára fektetjük, elosztjuk rajta az egyik adag krémet, ráhelyezzük a másik tésztalapot, és a többi krém 1/3-ával bevonjuk a süteményt.A megmaradt krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és ferdén becsíkozzuk vele a torta tetejét. Hűtőbe tesszük dermedni.A fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, nejlonzacskóba kanalazzuk, aminek az egyik csücskére kis lyukat vágunk, és egy sütőpapírral bélelt tálcára fenyőfa alakú mintákat rajzolunk. Dermedésig mélyhűtőbe tesszük, majd a csokifenyőket elrendezzük a torta tetején. Tálaljuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 15 perc