Diós-csokoládéhabos crostata

  • 2019.11.12.
  • 7

Megint süti, pedig még csak kedd van. :D Igazából azért, mert ez egy szülinapi torta. Az enyém. :) És nem éppen a hagyományos fajtából. Úgy értem, születésnapra nem jellemző, hogy valakinek ilyen típusú tortája legyen, de én most ezt kívántam meg. Hiszen nagy kedvencem a linzertészta, és bár kakaós ízesítésű linzert pitesütőformában még sosem sütöttem, csak keksznek, pont most láttam elérkezettnek az időt. :D Maga a tészta sem a jól bevált recept szerinti – ez több tojást tartalmaz, és a tetejébe még más készítési technikát is alkalmaztam. Aggódtam is, hogy kemény lesz, ezért rendeztem egy próbasütést. Igaz, az világos tészta volt, és lekváros, de tesztnek megfelelt. :) Szerencsére még a sütőpor véletlenül történő kihagyásával is jó lett az eredmény. :) Aprósütinek mégsem javaslom ezt a sok tojásos változatot, mert ahhoz valóban egy kicsit ropogósabb ez a tészta. Kipróbáltam. ;) (Igaz, a nejlonzacsis tárolás után azért egész kellemes lett.) Ellenben linzertortának tökéletes, és néhanapján amúgy sem árt elhagyni a komfortzónát, és eltérni a jól bevált módszerektől. :D Különben sosem derül ki, hogy máshogy is jól működhetnek a dolgok. ;)Egy cseppet sem bántam meg, hogy ezúttal nem habos, krémes tortát sütöttem magamnak. :)
Kutyafül, köszönöm neked, hogy bearanyoztad a napomat! ♥p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; }
Hozzávalók 24 cm-es pitesütőformához:Tésztához:20 dkg kristálycukor16 dkg vaj28,5 dkg finomliszt1,5 dkg holland kakaópor1 tojás2 tojássárgája4 g sütőporTöltelékhez:10 dkg kajszibaracklekvár3 tojásfehérje4-5 dkg porcukor12 dkg dióbél10 dkg étcsokoládé (40-50%-os)egy csipet sóelkészítés:A tésztához a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a felvert tojást, a tojássárgákat, és beledolgozzuk a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet. Folpackba csomagolva, 1 órát hűtőben pihentetjük.A töltelékhez a diót késes aprítóval durvára daráljuk. A csokoládét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a dióhoz vegyítjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és hozzáforgatjuk a diós keveréket.A lehűtött tésztát lisztezett átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen 4 mm vastagságú körlapra nyújtjuk. A nyújtófa segítségével a sütőformába illesztjük, és a felületét villával több helyen megszurkáljuk. Megkenjük (botmixerrel pürésített) baracklekvárral, és 20 percre visszatesszük a hűtőbe.A lehulló tésztadarabokat újra begyúrjuk, és a pitesütőformánál nagyobb, téglalap alakú lapra nyújtjuk. A nyújtás közben lággyá vált tésztát tálcára téve lehűtjük.A csokis-diós habot a lekvárra simítjuk. A kinyújtott tésztát 9 db kb. 1 cm széles sávra vágjuk, és átlósan berácsozzuk velük a tölteléket. A túllógó végeket levágjuk.A süteményt előmelegített sütőben készre sütjük, majd tortarácsra tesszük, és még melegen felszeleteljük (a tetején lévő hab így nem törik össze). A formában hagyjuk teljesen kihűlni.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 40 perc