Szőlős-diós rétes borsodóval

  • 2019.10.19.
  • 0

Bár a nagy szemű szőlőt nagyon szeretem magában eszegetni, de most kedvem támadt rétesbe tenni a megmaradt egy fürtnyi mennyiséget. Ezúttal nem akartam házilagosan elkészíteni hozzá a tésztát – gyors eredményre vágytam. :D Mindenképpen dióval szerettem volna összeházasítani a gyümölcsöt, és el is képzeltem, milyen módon fogom elkészíteni, de aztán hogy, hogy nem, mégiscsak beírtam a gugliba a „szőlős rétes” kifejezést, hátha találok rá jobb alternatívát. Találtam. :D Több receptet is átolvastam, de végül az győzött, amire szinte elsőnek találtam rá. Nem is alakítottam rajta sokat, mert éreztem, hogy úgy jó, ahogy van. Igaz, a készítés módján azért egy csöppet változtattam, valamint mandula helyett diót tettem bele, ill. sodót is készítettem mellé, mert az nálam imádatnak örvend. :DMivel a töltelék folyósabb állagú, nem kockáztattam a tészta feltekerését már csak azért sem, mert kigöngyöléskor itt-ott egy picit elszakadt. Ezért az egyik kedvenc sütőformámat hívtam segítségül. Jól tettem, mert nagyon szépen megsült benne a süti. A rétesek közül ez lett az egyik kedvencem. :)Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütőformához:Réteshez:1 cs. leveles tészta (Tante Fanny, 24x40 cm)25 dkg mag nélküli, nagy szemű, fehér szőlő8 dkg dióbél5 dkg babapiskóta3 dkg nádcukor2 tojás2 dkg vajvaníliás porcukor a tálaláshozBorsodóhoz:1,5 dl félédes fehérbor0,5 dl víz2 szem szegfűszeg1 kis fahéjrúd2 tojás4 dkg porcukor1 dkg Bourbon vaníliás porcukor8 g Bourbon vaníliás, prémium pudingporelkészítés:A diót zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, és miután kihűlt, 5 dkg-nyit a babapiskótával együtt ledarálunk. A többi diót durvára törjük.A megmosott, leszárított szőlőt leszemezzük, a szemeket hosszában félbevágjuk.A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd beleforgatjuk a babapiskótás diót, a kemény habbá vert tojásfehérjét és végül a szőlőt.A tésztalapot óvatosan kitekerjük a papírból, a sütőformába illesztjük és megkenjük olvasztott vajjal.Elosztjuk rajta a tölteléket, ráhajtjuk a túllógó tésztaszéleket, lekenjük a maradék vajjal, és megszórjuk a durvára tört dióval.Előmelegített sütőben készre sütjük, majd tortarácsra téve, a sütőformában hagyjuk kihűlni.A sodóhoz a bort a vízzel, a fahéjrúddal, a szegfűszeggel felforraljuk, majd lefedve hagyjuk 5 percet. Kivesszük belőle a fűszereket.A tojások sárgáját a kétféle porcukor 2/3-ával és a pudingporral kihabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett lassan hozzácsorgatjuk a bort, és vízfürdő fölé állítva, kis lángon krémmé főzzük.A többi porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjét kézi habverővel, határozott mozdulatokkal a borkrémhez forgatjuk. A kész sodót meleg vízfürdőbe állítva, melegen tartjuk.A rétest óvatosan hosszúkás tálcára csúsztatjuk, meghintjük vaníliás porcukorral, felszeleteljük, és meleg borsodót kínálunk mellé.sütési hőfok: 200°Cp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%sütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 25 percTipp:A sodót nem szabad melegíteni, mert kicsapódik a tojásfehérje. Jól behűtve is feladhatjuk. Ebben az esetben a bor hajlamos leülni a sodó aljára, ezért tálalás előtt habverővel keverjük át.