Benediktinus torta - Benediktiner Torte

  • 2019.10.13.
  • 4


„Saftige Walnusstorte mit Marillenmarmelade und Schokocreme. Serviert mit Schlagobers” – nekem ennyi elég is volt ahhoz, hogy elkészítsem ezt a tortát. :D Na jó, előtte azért megkóstoltam a melki apátsági étteremben. :)Csak hogy mindenki tisztában legyen vele, miből is áll: sárgabaracklekvárral megkent, diós piskótalapok között habos csokoládékrém, némi babapiskótával dúsítva, és tejszínhabbal szervírozva. Ugye, jól hangzik?!Az 1401-ből származó, eredeti recept szerint a bencés torta mandulával készül és nem töltik meg csokoládékrémmel, ellenben Bénédictine-t tartalmaz. Viszont ez a csokikrémes változat talán jobban illik a barokk építészeti csodához, és trendibb kivitelű.Bár a receptjét nem kértem el, úgy gondoltam, nem bonyolult itthon is megsütni, és az évek alatt összeszedett sütési tapasztalatnak hála, gyorsan kreáltam egy saját bencés tortát. Nekünk nagyon ízlett. :)Hozzávalók 16-18 cm-es kapcsos tortaformához:Piskótához:3 tojás5 dkg porcukor5 dkg olvasztott vaj4,5 dkg finomliszt3 dkg darált dióbél5 g holland kakaópor (elmaradhat)3 g sütőporTöltelékhez:14 étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)3 dl habtejszín3 dkg porcukor1 tk. vaníliapaszta vagy -esszenciasárgabaracklikőr ízlés szerint10 dkg nem túl folyós, házi sárgabaracklekvár10-12 db vékony tésztás babapiskóta (pl. Manner)Díszítéshez:6 dkg étcsokoládé1 mk. napraforgóolaj3 dkg fehér csokoládéelkészítés:A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a darált dióval, kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.Belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérje felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot.A tésztamasszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és a tortarácsra fejjel lefelé téve, teljesen kihűtjük. A tésztát 2 lapra vágjuk.A krémhez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és hozzáadjuk a vaníliapasztát. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és 3 részletben a csokoládéhoz vegyítjük.A lekvárt botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük a likőrt, és megkenjük vele a piskótalapokat. Az egyik tésztalapot (azt, ami eredetileg a piskóta teteje volt) visszatesszük az elmosott sütőformába, és körkörösen kirakjuk a fele mennyiségű, félbevágott babapiskótával. Rásimítjuk a csokoládékrém felét, és a sütőforma alját kissé megütögetjük, hogy a krém egyenletesen szétterüljön.Elrendezzük rajta a megmaradt babapiskótát, elosztjuk rajta a többi krémet, és befedjük a másik piskótalap lekváros felével. Néhány órára hűtőbe tesszük.A torta tetejére simítjuk a napraforgóolajjal összeolvasztott étcsokoládét, és dermedésig hűtőbe tesszük.Az olvasztott fehér csokoládéból sütőpapírra 8 db levélmintát rajzolunk, és mélyhűtőbe tesszük.A kész tortán forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel bejelöljük a szeletek helyét, és körben kirakjuk a csokilevélkékkel. Tálaljuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 25 percMegjegyzés:Én egy kicsit vastagabb piskótát sütöttem, de aki vékonyabbra szeretné, használjon csak 2 tojást.