Csokoládéhabos brownie

  • 2019.09.07.
  • 2

Mostanában ritkábban készítek édességet, de azért néha muszáj megörvendeztetnem vele magunkat. :) A napokban a barátainknak sütöttem kuglófot, de mivel azt vendégségbe vittük, ott is hagytuk. Így kellett valami itthonra is. :D Úgyhogy másnap elkészítettem ezt a nagyon csokis tésztájú, a tetején könnyű habos süteményt. Egyébként az ötletet megint egy netes videóreciből vettem.A tésztája a brownie-hoz nagyon hasonlóan készül, de talán a felvert fehérjehab miatt állagában mégis kissé eltér attól. Ettől függetlenül én azért még brownie-nak nevezném. :DMivel szinte csak tejszínhabból álló krémet nemigen szoktam csinálni, most úgy gondoltam, nem árt, ha megint sort kerítek rá. Nem bántam meg, mert ehhez a viszonylag nehezebb tésztához valóban jól illett ez a könnyed, habos állagú krém.Az ősz kezdetével és a hűvösebb idő beálltával igazán jólesett ez a nagyon csokis süti. :)Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:Tésztához:10 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)10 dkg vaj8 dkg porcukor2 dkg vaníliás porcukor2 tojás8 dkg finomliszt2,5 dkg holland kakaópor3 g sütőporCsokoládéhabhoz:5 dl habtejszín25 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)4 dkg porcukor1 ek. vaníliakivonatDíszítéshez:olvasztott csokoládéelkészítés:Az étcsokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.A tojássárgákat a kétféle porcukorral kihabosítjuk, majd beledolgozzuk előbb a vajas csokoládét, majd a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.Határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjehab felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot is.A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt (vagy a kivajazott, liszttel behintett) tepsibe simítjuk (süteménykeretet is használhatunk), és előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben kiszárad!A tepsiben hagyva, tortarácsra tesszük, és teljesen kihűtjük. A tésztát elválasztjuk a tepsi vagy a süteménykeret oldalaitól, majd visszatesszük az elmosott tepsibe (vagy visszahelyezzük rá a tiszta süteménykeretet).A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és hozzáadjuk a vaníliakivonatot. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, a harmadát az olvasztott csokoládéhoz vegyítjük, majd óvatosan a többi tejszínhabhoz forgatjuk.A csokoládés habot a tésztára simítjuk, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Felszeleteljük és tálaljuk.sütési hőfok 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: 20-25 percp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; }