Parmezánleves karamellizált koktélparadicsommal és bazsalikompesztóval

  • 2019.07.17.
  • 3

Íme egy leves, ami cseppet sem fogyókúrás, ellenben nagyon-nagyon finom! :D De nem kell megijedni a kalóriatartalma miatt, ha nem eszünk utána második fogást – mi pl. nem is kívántunk egyebet. Kész haszon ez a fürdőruhaszezon közepette. :DAnnak ellenére, hogy nem sok minden került bele a sajton, a krumplin és a paradicsomon kívül, annyira laktatónak éreztük, hogy 2 dl is épp elég volt belőle. Az a kis pirítós, amit mellé ropogtattunk, inkább csak mutatóba készült, csak mert én kényszert érzek arra, hogy a krémlevesekhez pirított zsemleszeleteket kínáljak (a levesbe áztatva még jobb). De anélkül is laktató ám!Ez a leves csupa olaszos hozzávalóból készült, és a parmezán jellegzetes íze szeretni valóan hangsúlyos. :) A bortól kissé savanykás, a pesztónak köszönhetően izgalmas, és ezt az egészet megkoronázza a karamellizált paradicsom édeskés íze. Már-már költői magasságokba magasztaltam ezt a levest, de ennél jobban nem tudok kedvet csinálni hozzá. :DHozzávalók 4 személyre:20 dkg reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt20 dkg krumpli2 salottahagyma (kb. 10 dkg)4 gerezd fokhagyma5 dl csirkehúsalaplé1 dl száraz fehérbor1,5 dl habtejszín2 ek. olívaolajőrölt fehér borssó12 koktélparadicsom1,5 ek. porcukor4 tk. bazsalikompesztópirított zsemleszeletek a tálaláshoz (nálam bolognai raguval töltött kifliből)elkészítés:A felaprított salottahagymát és a fokhagymát 1 evőkanál felhevített olívaolajon megdinszteljük, majd rátesszük a meghámozott, kockákra vágott krumplit, és néha megkeverve, rövid ideig együtt pároljuk.Felöntjük a borral, a csirkehúsalaplével, és forrástól számítva, kis lángon, lefedve puhára főzzük.Hozzáadjuk és felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, belekeverjük a lágy habbá vert tejszínt, botmixerrel vagy turmixgépbe öntve pürésítjük. Sóval, borssal és 1 teáskanál porcukorral fűszerezzük.A koktélparadicsomokat a felhevített olívaolajon többször megkeverve, 3-4 perc alatt átforrósítjuk, közben meghintjük ½ evőkanál porcukorral, és kissé megkaramellizáljuk.A levest elosztjuk 4 csészében, személyenként 3 db karamellizált koktélparadicsomot teszünk bele, és 1-1 teáskanál bazsalikompesztóval díszítjük. Pirított zsemleszeleteket kínálunk hozzá.p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }