Vaníliakrémes-bogyós gyümölcsös rakott piskóta

  • 2019.05.25.
  • 3


Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom. :) Igazából ennyi a lényeg. :D De azért egy kicsit bővebben is írok róla. ;)Nemrég elég egyenetlenre sikeredett a piskótám, ezért későbbi felhasználásig beraktam a mélyhűtőbe. Mindenképp valamilyen rakott desszerthez akartam felhasználni, és mivel egy adag áfonya már napok óta a hűtőben várakozott, gondoltam, felhasználom hozzá egy kis mirelit málnával karöltve. Jól jött ez a korábban megsütött piskóta, mert így csak a többi hozzávalót kellett frissen elkészíteni, és ennek köszönhetően elég hamar megvoltam vele. Annyira ízlett, hogy a maradék piskótából pár nappal később újráztam, de ezúttal a málna mellé végre az imádott földieper kerülhetett. Számomra így az igazi. :) Jó kis vasárnapi desszertünk lett.Hozzávalók 6 személyre:20 dkg kész piskóta (vagy babapiskóta)Krémhez:1 ½ cs. vaníliaízű pudingpor5 dl tej10 dkg cukor2 cs. Bourbon vaníliás cukor5 dkg vaj20 dkg mascarpone vagy natúr Philadelphia krémsajtCsokoládéöntethez:2 dkg holland kakaópor8 dkg cukor8 dkg vaj0,5 tejRétegezéshez és a díszítéshez:20 dkg földieper + a díszítéshez20 dkg málna (ha mirelit, előbb kiolvasztjuk)menta- és/vagy citromfűlevélkékelkészítés:A krémhez a pudingport a kétféle cukorral lábasba tesszük, simára keverjük egy kevés tejjel, majd felöntjük a többi tejjel, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Még forrón belekeverjük a puha vajat, és teljesen kihűtjük.A mascarponét robotgéppel magas fokozaton a pudinghoz keverjük (ha úgy szimpatikusabb, a puha vajat ekkor is hozzákeverhetjük).A csokoládéöntethez a hozzávalókat fém tálba tesszük, és vízgőz fölött összemelegítjük. Kicsit hűlni hagyjuk.A kb. 24x20 cm-es sütőtálban elosztunk 3 evőkanál csokiöntetet, kirakjuk a kisebb darabokra vágott piskóta felével, majd meglocsoljuk a fele mennyiségű csokiöntettel.Kirakjuk a karikára vágott eperrel, befedjük a megmaradt piskótadarabokkal, meglocsoljuk a többi csokiöntettel, és rászórjuk a málnát. Végül elosztjuk rajta a krém másik felét.A desszertet folpackkal letakarva, 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd eperszemekkel, valamint menta- és/vagy citromfűlevélkékkel díszítjük.Megjegyzés:A piskótát e recept szerint sütöttem. Ehhez a desszerthez a piskóta receptjében leírt mennyiségnek csak a felét használtam fel.