Anyák napjára...

  • 2019.05.05.
  • 2

Neked álmodom anyuNeked álmodom anyu a napnak sugarát,lágy tavaszi szélben az aranyszínű ruhát.Neked álmodom az égbolt gyöngyeit,mint fürge tündérek aprócska könnyeit.Elhozom neked, anyu a hulló csillagot,zsendülő mezőkről az édes illatot.Elhozom én onnan méhecskét, virágot,s megálmodom neked az egész világot.Veres CsillaRákóczi túrós torta
Hozzávalók 16 cm-es tortához:Tésztához:15 dkg finomliszt10 dkg vaj5 dkg cukor½ citrom reszelt héjakéshegynyi sütőporegy kis csipet só1 nagy tojássárgájaTöltelékhez:35 dkg túró1 nagy tojás5 dkg cukor1 ek. citromkrém½ citrom reszelt héja4 dkg tejföl4 dkg őszibaracklekvár1 ek. étkezési kukoricakeményítőTetejére:1 nagy tojás fehérje3 dkg porcukorDíszítéshez:citromkrémes linzerkarikákelkészítés:A tésztához a cukorral, sütőporral, sóval, citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal sima felületű tésztává gyúrjuk.A tésztát enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastag körlapra nyújtjuk, és kivágunk belőle egy 16 cm átmérőjű kört. Ezt belefektetjük a sütőpapírral bélelt tortaformába, és nejlonzacskóba húzva, 30 percre hűtőbe tesszük.A díszítéshez a lehulló tésztaszélt újra begyúrjuk, liszttel hintett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és páros számú kis körlapokat szaggatunk ki belőle. A körlapok felébe még kisebb lyukat szaggatunk. (A maradék tésztát, ismét begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.)A kis linzereket 180°C-ra előmelegített sütő középső rácsára téve kb. 8 perc alatt megsütjük. Miután kihűltek, az egész körökre citromkrémet nyomunk és ráültetjük a lyukas köröcskéket. Félretesszük.A pihentetett tésztát ugyanezen a hőfokon, a sütő legalsó rácsán 10 perc alatt elősütjük.Közben a töltelékhez az áttört túrót kikeverjük a tejföllel, a tojássárgájával, a cukorral, a citromkrémmel és -héjjal, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.A tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük a keményítővel simára kevert őszibaracklekvárral, és elsimítjuk rajta a túrós tölteléket.Visszatesszük a sütőbe az eggyel feljebb lévő rácsra, és további kb. 35 perc alatt készre sütjük a tortát. Kivesszük a sütőből. A hőmérsékletet 130°C-ra csökkentjük.A tojásfehérjét a porcukorral fényes, kemény habbá verjük, sima csöves habzsákba kanalazzuk, és gömböcskéket nyomunk a túrótöltelékre. A tortát eggyel föntebbi rácsra tesszük, és addig sütjük, amíg a fehérjehab meg nem szilárdul, ill. egy kis pírt nem kap (ez kb. 20 perc).A tortát rácsra tesszük, és a sütőformában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt lekapcsoljuk róla a forma peremét, kidíszítjük a citromkrémes linzerkarikákkal, és tálaljuk."Édesanyám, szép Napom, ragyogj soká nékem!"