Tökmagos-sajtos buborékkalács

  • 2019.04.09.
  • 8

Közeledik a húsvét – lelki szemeim előtt ilyenkor már megjelenik mindenféle fajta kalács. :D Az igazi húsvéti kalács persze alap, de kényszert érzek arra, hogy egyéb formákon és ízesítéseken is ötleteljek. Ezt a tökmagosat már leteszteltem, bár az inkább kenyér volt és más formájú, de annyira szerettük, hogy kalácsosított verzióban szerettem volna megosztani itt, a blogon. A recepten nem sokat módosítottam, nehogy elillanjon a lényeg, vagyis ami miatt annyira ízlett, így hát az első kalácsosított módozat esetében megtartottam a sós jellegét. Sajnos a kivitelezés kapcsán – finoman fogalmazva – sikerült megtréfálnom magamat, úgyhogy a kalács nem pont olyan lett, ahogy megálmodtam – kimászott a sütőtálból. :D Az utóbbi napok konyhai bosszúságai után pár napig nem is volt idegzetem másikat sütni. Aztán lenyugodtam, és újra nekifutottam. Ezúttal a sós jellegének búcsút intettem, és édesebbre alakítottam. Igazából így is, úgy is egyformán ízlett. :)A sajtnak köszönhetően ez a kalács tovább marad puha, a tökmag pedig – azon túl, hogy szép, zöldes árnyalatúvá teszi – kellemes ízt kölcsönöz a kalácsnak. Örülök, hogy nem adtam fel, és megsütöttem újra, mert most már itt is megmutathatom. :) Nagyon ajánlom húsvétra a sonka mellé. ;)Hozzávalók 1 kalácshoz:35 dkg fehér tönkölybúzaliszt5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt5 dkg pirított, őrölt tökmag10 dkg reszelt Pannónia sajt1 tojássárgája4 dkg cukor1 tk. só3 ek. tökmagolaj2,5 dkg friss élesztőkb. 2,2 dl tejkevés vaj vagy napraforgóolaj a kelesztéshez1 kis tojás + víz a kenéshez2 ek. aprított tökmag a szóráshozmangalicazsír a sütőformáhozelkészítés:A tökmagot zsiradékmentes serpenyőben kis lángon addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd, majd elzárjuk alatta a lángot, és hűlni hagyjuk. Kávédarálóban megőröljük.A lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a langyos tej felével és a cukorral. Betakarjuk egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk az őrölt tökmagot, a sót, a reszelt sajtot, a tökmagolajat, a többi tejjel kevert tojássárgáját, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott/kiolajozott tálban megkelesztjük.A megkelt tésztát 16 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik darabot meggömbölygetjük. (Én 1 gombócot, kettévágtam, hogy a hézagokba tudjam illeszteni.)A gombócokat elrendezzük az alján és az oldalán is vékonyan kizsírozott, 25x17 cm-es ovális sütőformában, és letakarva kb. 20 percet kelesztjük.A tetejét lekenjük vízzel felvert tojással, megszórjuk aprított tökmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük.A kalácsot pár perc elteltével kivesszük a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.sütési hőfok: 190°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: 35-40 perc
Tipp:Sós jellegű kalácshoz 4 dkg helyett 2 dkg cukrot és 1 evőkanál sót tegyünk a tésztába.