Puncs szelet

  • 2019.03.06.
  • 1

Még mielőtt bárki is rám borítaná az asztalt, hogy „de hát ez nem is az igazi puncs szelet!”, előre szólok, hogy ez nem az igazi puncs szelet. :D De nagyon hasonló. ;)Egy másik sütimhez túl kevésnek bizonyult ui. a piskóta, és egy későbbi alkalomig lefagyasztottam. Úgy volt, rakott desszert lesz belőle, de amikor a félretett tészta kiolvadt, azon nyomban meggondoltam magam, és inkább Jetty tortaként szerettem volna látni. El is készült a tésztamassza, ami – mint valami újabb ihletadó – azért könyörgött, hogy olyan sütivé alakuljon, amilyet még sosem készítettem. Nevezetesen, puncs szeletté, ami egyébként sosem tartozott a kedvenceim közé. :D Úgy megörültem ennek a hirtelen támadt ötletnek, hogy azon kaptam magam, hogy máris veszem elő a tojásokat a töltelék keretéül szolgáló piskótához. Utánajártam, hogyan is készül a fényes cukormáz. Úgy látszik, ha valami sikerre van ítélve, akkor a munkálatok is gyorsan zajlanak. Így hát ez a Macskanyelv -féle puncs szelet is hamar elkészült. A sikert pedig legelőször is Anya állapította meg, aki elsőként kóstolta. Elmondása szerint a savanykás meggylekvár kellemesen ellensúlyozza a tömény tésztamasszát, a rum is jól érezhető, és szerinte a cukormázra általában jellemző kis ropogósság sem tűnik ki. Utóbbival én egy csöppet vitatkoztam – nem véletlenül nem vagyok oda érte. De hát a puncs szelet rózsaszín máz nélkül nem lenne az igazi. ;)Hozzávalók 16 szelethez:Piskótához:6 tojás10 dkg porcukor12 dkg finomliszt10 dkg olvasztott vaj6 g sütőporKakaós piskótához:3 tojás5 dkg porcukor6 dkg finomliszt1 dkg holland kakaópor5 dkg olvasztott vaj3 g sütőporTésztamasszához:a kész kakaós piskóta összetördelve12 dkg vaj8 dkg porcukor3 ek. jó minőségű rum10 dkg áfonyadzsem10 dkg házi meggydzsem15 dkg pirított, durvára darált dióKenéshez:20 dkg házi meggylekvárMázhoz:20 dkg porcukor1 tojásfehérje2 ek. meggyszörp1 ek. rumpár csepp piros ételfestékelkészítés:A piskótához a tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, majd felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a sütőporral vegyített lisztet.A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, egyenletesen szétkenjük, majdnem teljesen a tepsi széléig, és előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, és átfordítjuk a sütő rácsbetétjére. Így hagyjuk kihűlni.A kakaós piskótát is a fent leírt módon készítjük el, és miután kihűlt, összetördeljük.A tésztamasszához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a rumot, a kétféle dzsemet, és az összetördelt piskótát is hozzáadva, krémesre dolgozzuk.A diót kissé megpirítjuk, és miután kihűlt, késes aprítóval durvára daráljuk. A tésztamasszába keverjük.A piskótát középen két lapra vágjuk, a széleket egyenesre szabjuk (én így 17x27 cm-es lapokat kaptam), és mindkettőt megkenjük meggylekvárral. Az egyik lekváros lapra rásimítjuk a kakaós masszát, és ráfektetjük a másik tésztalapot, a lekváros felével lefelé. A süteményt lesúlyozzuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.A mázhoz a porcukrot elkeverjük a tojásfehérjével, a málnaszörppel, a rummal, majd gőz fölött, kevergetve meglangyosítjuk.Egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, majd hűtőbe tesszük pár percre, hogy a máz kicsit meghúzzon. Ezután a maradék mázzal becsíkozzuk a tészta tetejét, és hűtőbe téve hagyjuk, hogy megkössön. A süteményt hideg vízbe mártogatott késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 12 percMegjegyzés:A fotózás csak másnap történt, ezért a mázon lévő rácsminta a hűtőben való hosszú tartózkodás miatt sajnos kissé elfolyósodott. Így nem olyan hangsúlyos.