Kivikrémes torta

  • 2019.03.23.
  • 0

Hetek óta a gyümölcsös tálban várakozott két nagy maréknyi, kőkemény kivi, és időközben a legtöbbjük eléggé megszottyosodott. A kivit más gyümölcsök társaságában általában reggeli italként szoktam fogyasztani, megtámogatva ezzel szervezetem vitaminkészletét, de a hétvége közeledtével torta krémjeként képzeltem el. Mivel ezt a gyümölcsöt igen ritkán használom édességhez, így jó ötlenek tűnt gyarapítani a vele való recepteket. Nem csak tűnt – utólag kiderült, hogy kifejezetten az volt, mármint jó ötlet. :DGyorsan eldőlt, hogy milyen tésztát készítsek, ui. a kakaós, vajas piskóta egy ideje nagy kedvencem. A krémet sikerült annyira eltalálni, hogy nehezemre esett nem elnyalogatni csak úgy magában. :D Üde, nyárias ízű, és bár a kókuszkrém nem tolakodó, de kellemesen érezhető benne. A kakaós piskótával nagyon jó párost alkotnak. :) Tudom, az évek alatt sok sütire ráaggattam már a kedvenc jelzőt, de ez a kivis a top kategóriások közül is az egyik legkedvesebb lett. :)Bár még 1 hónap van addig hátra, de húsvétra kifejezetten jó választás lehet ez a torta. ;)Hozzávalók 35x14 cm-es gyümölcskenyérformához:Piskótához:6 tojás10 dkg porcukor10 dkg olvasztott vaj12 dkg finomliszt2 dkg holland kakaópor8 g sütőporKivikrémhez:40 dkg kivi (hámozva mérve)2 dl kókuszkrém (Cocomas)4 dkg étkezési kukoricakeményítő15 dkg porcukor15 dkg vajDíszítéshez:néhány szem kivielkészítés:A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral habosra kavarjuk, majd hozzádolgozzuk a langyos olvasztott vajat, valamint a sütőporral, kakaóporral vegyített liszt felét.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a fele mennyiségű habbal fellazítjuk a kakaós masszát, majd felváltva hozzáforgatjuk a többi tojáshabot és a maradék kakaós lisztet.A sütőformát kivajazzuk, kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztamasszát. Előmelegített sütőben megsütjük.A piskótát pár percig a formában hagyjuk, majd a átfordítjuk egy tortarácsra, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.A krémhez a meghámozott kivit pürésítjük, majd kiveszünk belőle egy keveset, és csomómentesre keverjük a keményítővel.A többi kivipürét 5 dkg porcukorral, a kókuszkrémmel és a keményítős keverékkel együtt lábasba öntjük, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Teljesen kihűtjük.A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk és alaposan összekeverjük a kivipudinggal. Ha a krém túl lágy, hűtőbe tesszük annyi időre, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.A piskóta széleit, ha szükséges, kiegyenesítjük, és 2 lapra vágjuk. Az egyik tésztalapra rásimítjuk a krém nagy részét, és befedjük a másik piskótalappal. A torta teljes felületét körbekenjük a megmaradt krémmel, és néhány órára hűtőbe tesszük.A süteményt felezett kivikarikákkal díszítjük és felszeleteljük.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 30 percTipp:Ha a díszítéshez nincs kivink, a torta tetejét kakaóporral is meghinthetjük.Doboz alakú sütőforma híján, a piskótát tepsiben is megsüthetjük, azután úgy vágjuk a tésztát, hogy 2 db hosszú, keskeny lapot kapjunk.Megjegyzés:A piskóta formája nálam most nem lett túl szép, mert sütés közben púpos lett a teteje, és a púpot nem sikerült szép egyenesre levágni. :Dp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }