Karamellás tejberizs karamellizált almaraguval

  • 2019.03.11.
  • 7

Nemrég a narancsos rizsfelfújt-torta újrafotózása közben jött az ötlet, hogy a tejberizsnek karamellás ízt is lehetne kölcsönözni, aztán rájöttem, hogy a karamellás diókrémes trifle alapja is karamellás tej volt. :D 1 héttel később elkészült a nagy mű, és alma is került mellé, hogy izgalmasabb legyen. :) Bár a karamellel alapvetően sem a Kutyafül, sem én nem ápolunk túl jó kapcsolatot, azért van az az édesség, amiben egész szerethetőnek tartjuk. Ilyen ez a desszert is, úgyhogy nem volt baj, hogy elkészítettem. :)Hozzávalók 4 személyre:Karamellás tejberizshez:20 dkg kerek szemű rizs6 dl tejkb. 2 dl vízegy csipet só8 dkg cukor2 dkg vajKaramellizált almaraguhoz:25 dkg alma (tisztítva mérve)1 citrom leve6 dkg cukor1 vaníliarúd2 dkg vaj1 tk. karamellás pudingporelkészítés:A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Megsózzuk, és kis lángon, néha megkeverve addig főzzük, amíg a vizet teljesen felszívja. Hozzáöntjük a tejet, és néha megkeverve készre főzzük. (Ha túlságosan is beszívná a tejet, a végén öntsünk még hozzá egy keveset, hogy hígabb legyen.)A cukrot lábasba tesszük, világosra karamellizáljuk, és a vajjal együtt rögtön a még forró tejberizshez keverjük. Teljesen kihűtjük.A meghámozott, magházától megfosztott almát kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével.A cukrot serpenyőben megkaramellizáljuk, rátesszük az almát, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, és puhára pároljuk. Rászórjuk a pudingport, elkeverjük és besűrítjük. Hűlni hagyjuk.A tejberizst elosztjuk 4 üvegpohárban, és rákanalazzuk az almaragut. Tálaljuk.p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }