Karamellás diókrémes trifle

  • 2019.01.26.
  • 6

Hétvégére pont elfogyott a fánk, így aztán édesség nélkül maradtunk. Mindezzel vasárnap délután szembesültem, úgyhogy muszáj volt kitalálnom valamit, hogy csillapítsam a sütemény utáni vágyamat. Valamilyen hipp-hopp összedobható desszertet szerettem volna, és bár valóban gyorsan elkészültem vele, de ha jobban belegondolok, ez igazából csak annak köszönhető, hogy legtöbbször mindent tempósan csinálok. :D Na nem mintha alapból sokáig tartana megsütni a piskótát és megfőzni a bolti pudingot, de be kell látnom, hogy ez a trifle nem éppen egy villám édesség annak ellenére, hogy amúgy pofon egyszerű elkészíteni. Na jó, azért nem is tart túl sokáig, amíg asztalra kerül. ;)A desszert – elemeit tekintve – simán lehetne sütemény is, de ez most nem az lett. :D A prototípus olyan jól vizsgázott trifle-ként, hogy a következő hétvégére is meg akartam csinálni, csak egy kicsit tetszetősebb kivitelben. Hogy üvegtálban is jól mutasson, rétegeztem a hozzávalókat, és a tetejére tejszínhab került. Bár a rétegek végül alig kivehetőre sikeredtek, úgy érzem, méltán nevezhetem az egyik kedvenc rakott édességemnek. Még az imádott diótortámat is kenterbe veri. :D A krém grillázshoz hasonló íze nagyon szeretni való. :)Hozzávalók 6 személyre:Diós piskótához:4 tojás6 dkg porcukor6 dkg finomliszt4 dkg pirított, durvára darált dióKaramellás diókrémhez:5 dl tej1 ½ cs. (6 dkg) tejszínes pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő5 dkg finomítatlan nádcukor15 dkg vaj10 dkg finomítatlan nádcukor darálva15 dkg pirított, durvára darált dióKenéshez és a rétegezéshez:2-3 ek. barackpálinka vagy narancslikőr, esetleg Portorico rum (elmaradhat)35 dkg házi sárgabaracklekvárCsokoládéöntethez:8 dkg porcukor2 dkg holland kakaópor10 dkg vaj4 ek. tejDíszítéshez:2,5 dl habtejszín2,5 dkg finomítatlan nádcukor darálva½ cs. zselatin fix por (elmaradhat)1 dkg pirított, durvára darált dióelkészítés:A diót kis lángon megpirítjuk, majd kihűtjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és felváltva beleforgatjuk a porcukorral kihabosított tojássárgáját, valamint a darált dióval vegyített lisztet.A tésztamasszát a sütőpapírral kibélelt 18x25 cm-es tepsibe simítjuk, és 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A kész piskótát tortarácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hűlni hagyjuk. 2 lapra vágjuk.A pudingport kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejhez öntjük. 4 dkg nádcukrot lábasba teszünk, kis lángon megkaramellizáljuk, majd óvatosan hozzáadjuk a pudingos tejet, és kevergetve felfőzzük. Többször átkeverve teljesen kihűtjük.A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a darált diót, beletesszük a kihűlt pudingot, és robotgéppel habosra keverjük.A csokoládéöntethez a hozzávalókat gőz fölött összemelegítjük és hűlni hagyjuk.Az egyik tésztalapot meglocsoljuk a pálinkával, megkenjük 12 dkg lekvárral, és rátesszük a másik lapot. A betöltött piskótát 3x3 cm-es kockákra vágjuk.Az üvegtálba körkörösen lerakunk egy réteg lekváros piskótakockát, rácsorgatjuk a csokoládéöntet felét, a tetejére lekvárt pötyögtetünk és elosztjuk rajta a fele mennyiségű diókrémet. A rétegezést megismételjük.A tejszínt félig felverjük, majd a porcukor és a zseléfix keverékét is hozzáadva, kemény habbá verjük. Csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk, és hűtőbe tesszük, amíg dermedni nem kezd.A desszert tetejére rózsákat nyomunk a habból, megszórjuk darált dióval, majd legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt fél órával szobahőmérsékleten hagyjuk.