Zserbó

  • 2018.12.30.
  • 0

A zserbó nálam sokáig olyan volt, mint a bejgli: 1. nem kedvenc, 2. csak egyszer ettem igazán finomat. Mígnem tavaly szeptemberben megsütöttem életem első zserbóját. Annyira sikeres volt ez az első alkalom, hogy adventkor már bátran újráztam. :) Az a bizonyos 2. sütés már a blogra is felkerült, és rendhagyó módon meggylekvár került bele. Imádtuk! :D Egyértelmű volt, hogy idén is megsütöm, de ezúttal a klasszikus változatot. Mivel módosítottam az első receptemen, ezért ennek a zserbónak is mindenképp meg akartam adni az esélyt, hogy szélesebb körben mutogassa magát. :D A tésztája pihentetés nélkül is puha és porhanyós – naná, hiszen állítólag a zsír a zserbó lelke –, úgyhogy a levágott tésztaszéleket egy ültő helyünkben már aznap be is pusziltuk. :D Nálunk most ez a süti az egyik kedvenc, és konkrétan a képeken látható szeleteket eszegettük karácsonykor, ill. fogjuk fogyasztani szilveszterkor is. :)Hozzávalók 35x23 cm-es tepsihez:Tésztához:55 dkg finomliszt20 dkg zsír8 dkg vaj8 dkg porcukor½ mk. só2 tojássárgája2 dkg élesztő0,8 dl tej8 dkg tejfölTöltelékhez:40 dkg darált dióbél20 dkg porcukor5 dkg vaníliás porcukor1 ek. őrölt fahéj (elmaradhat)1 citrom reszelt héja55 dkg sárgabaracklekvárTetejére:20 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)1 ek. napraforgóolajelkészítés:A tésztához a langyos tejben kevés cukorral, 2 dkg liszttel simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.A porcukorral, sóval vegyített többi lisztet összemorzsoljuk a hideg zsírral, a kis kockákra vágott vajjal, majd hozzáadjuk a tejföllel elkevert tojássárgákat, az élesztős tejet, és megdagasztjuk. A tésztát négyfelé vesszük, és letakarva 30-60 percet kelesztjük.A töltelékhez a darált diót összekeverjük a kétféle porcukorral (a fahéjjal) és a reszelt citromhéjjal.A megkelt tésztagombócokat liszttel hintett felületen egymás után tepsi méretűre kinyújtjuk, és az első lapot a kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megkenjük a lekvár 1/3-ával, rászórjuk a cukros dió harmadrészét, és befedjük a második tésztalappal. Így járunk el a többi tésztával és töltelékkel is.A töltött tésztát hústűvel több helyen az aljáig átszurkáljuk, majd letakarva, meleg helyen 30 perc alatt megkelesztjük.A süteményt 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160°C-ra mérsékelve további kb. 10 perc alatt készre sütjük.A zserbót pár perc elteltével óvatosan átfordítjuk egy vágódeszkára, hogy a sima alja legyen felül. Levesszük róla a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni. (Ha szükséges, a sütemény széleit egyenesre vágjuk.)A mázhoz a csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle, és a többi olvasztott csokoládét egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Hűvös helyen dermedni hagyjuk, majd a félretett csokival körkörös mintát rajzolunk a megszáradt csokoládéra. Ismét száradni hagyjuk.A zserbót vágódeszkástól nejlonzacskóba húzzuk, hűvös helyen/hűtőben néhány órát vagy egy éjszakát pihentetjük, majd tetszés szerinti nagyságú és formájú szeletekre vágjuk.sütési mód: alul-felül sütésTipp:Olvasztott étcsokoládé helyett kakaóporból, porcukorból, vízből és vajból készített mázzal is bevonhatjuk a süteményt. Én nem annyira kedvelem azt a fajta mázat, ezért használok étcsokit.p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }