Köménymagos kelt stangli

  • 2018.12.27.
  • 6

Az idén kevés idő jut arra, hogy szilveszterre olyan ételekkel készüljek, amiket még nem próbáltam. Helyette ismét
eltöltünk néhány napot Erdélyben. A hófödte hegyek látványa ugyan (sajnos) elmaradt, így ma reggel, ébredéskor nem csodálhattuk meg a fehérségbe burkolózó Székelykőt. Kicsit feljebb autózva azért részünk lesz a havas tájban, és valószínűleg a mai vidám szánkózásban nem lesz hiba. :)Az év vége persze nem múlhat el sós süti nélkül, kell, hogy legyen valami ropogtatni való. Stanglit még sosem sütöttem, pedig olyan, mint a pogácsa, csak más a formája. Én most ezt a kelt változatot próbáltam ki Lajos Mari receptje alapján (a mennyiségeket felezve, ill. a készítés kapcsán egy kis változtatást is beiktatva), és hamar kiderült, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy elkészítettem. Nagyon könnyű, puha tésztája van. :) Szilveszterre jó választás lehet sós vendégvárónak.Hozzávalók 60 darabhoz:Tésztához:25 dkg finomliszt + egy kevés az összeállításhoz1 csapott tk. só12 dkg vaj12 dkg (20%-os) tejföl1 kis tojássárgája1,25 dkg friss élesztő0,5 dl tej1 tk. cukorKenéshez és a szóráshoz:1 kis tojás2 ek. köménymag1 púpozott tk. durva szemcséjű sóelkészítés:A langyos, cukros tejben simára keverjük az élesztőt 1 evőkanál liszttel, és letakarva felfuttatjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel. A köménymagot elvegyítjük a sóval.A sóval kevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejfölt, és összegyúrjuk (nem kell dagasztani).A lágy, ragadós tésztához annyi lisztet gyúrunk, hogy cipóvá tudjuk formázni, majd tálba tesszük, és letakarva, a hűtőben fél óra alatt megkelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületen 30x25 cm-es téglalapra nyújtjuk, hosszában kettévágjuk, és mindkét tésztalapot 1 cm széles rudakra szeljük.A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk egymástól fél centi távolságra, a tetejüket lekenjük felvert tojással, és megszórjuk a sós köménymaggal.Előmelegített sütőben megsütjük, majd a tepsikben hagyjuk kihűlni. Tálcára rendezzük és frissen fogyasztjuk.sütési hőfok: 220°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 12 percTipp:A frissen kisült, kihűlt stanglikat eltehetjük későbbre. Dobozba vagy papírtálcára rendezve lefagyaszthatjuk, majd sütőben vagy mini grillerben felmelegítjük.p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }