Gesztenyés hókifli

  • 2018.12.14.
  • 6

Konkrétan hókiflit még nem sütöttem, de más néven szinte ugyanezzel a tésztával már van félholdam és rudacskám is, ugyanígy porcukkerba forgatva. Úgyhogy tulajdonképpen csak a forma és ennél fogva az elnevezés más. Bármilyen alakú is legyen, ez a fajta aprósüti mindig nyerő, akár lekváros, akár diós, vagy akár egyéb tölteléket magában rejtő.Ez a változat egy csöppet mégis különbözik
a jól ismert, nagyon omlós tésztájú hókiflitől, mert a tojástöbblettől (a tojásfehérje miatt) kicsit ropogósabb állagú. Nem szabad 3 mm-nél vékonyabbra nyújtani, ill. túlsütni, mert akkor már túl ropogós és száraz lesz.A gesztenyés töltelék különleges, és talán annak is ízlik majd, aki nem annyira szereti ezt a héjas gyümölcsöt (ami igazából mag!), ui. a fahéj és a kakaópor lágyít rajta, illetve elviszi olyan irányba, amitől annak is szerethetővé válik, aki amúgy nincs oda érte. Anya pl. nem rajong a gesztenyéért, de nem találta volna ki, hogy az van benne, ha én nem homályosítom fel. :D Úgyhogy bátran süsse meg az is, aki hasonlóan érez iránta, mert talán majd most megszereti. :)Hozzávalók kb. 35 darabhoz:Tésztához:25 dkg finomliszt5 dkg darált dió10 dkg porcukor1 dkg Bourbon vaníliás porcukoregy csipet só15 dkg vaj1 citrom reszelt héja1 tojás1 tojássárgájaTöltelékhez:20 dkg gesztenyemassza2-3 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)1 csapott tk. holland kakaópor1 csapott tk. őrölt fahéj2-3 ek. Portorico rumForgatáshoz:3 dkg porcukor2 dkg Bourbon vaníliás porcukorelkészítés:A tésztához a porcukorral, vaníliás porcukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzákeverjük a diót, a citromhéjat. A felvert tojást, valamint a tojássárgáját is hozzáadva, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A kissé lágy tésztát folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.A töltelékhez az áttört gesztenyemasszát alaposan összekeverjük a porcukorral, a kakaóporral, az őrölt fahéjjal és a rummal.A lehűtött tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vékony körlapra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle.A kis tésztalapok hozzánk közelebb lévő íves részéhez igazítunk 1-1 mokkáskanálnyi tölteléket, és szorosan feltekerjük. Kifliformára meghajlítjuk, és a végeiket összecsippentjük.A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.A még forró süteményeket megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében, és így hagyjuk kihűlni.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }