Fasírtrolád diós-parmezános almával töltve, gyömbéres paprikával
- 2018.12.10.
- 9
A minap a neten kavillálva rábukkantam egy receptre. Elsőre szinte semmit sem változtattam rajta, mert kíváncsi voltam, milyen lesz a pontos leírás alapján elkészítve. Nekünk ízlett a dióval dúsított fasírt, és a gyömbéres paprikát is kellemes aromájúnak találtuk. Igaz, ez utóbbit tálalás előtt összeturmixoltam. :D Nálunk ui. nem nyerő a darabos párolt zöldség. Mártásként tálalva a húshoz viszont abszolút szerethető volt. A gyömbér kellemes aromája ui. jól illik a dióval ízesített húshoz.Az első elkészítést követően azonban úgy éreztem, tovább lehetne fokozni az élményt mind ízre, mind külalakra, ezért a következő alkalommal kicsit megvariáltam: töltött fasírtroládként képzeltem el. Tölteléknek pedig almát használtam. A sajtot és a diót ezúttal nem a húshoz kevertem, hanem az is belülre került. Így lett ünnepi étel az ihletadó receptből. :D Az adventi időszakban ebédre vagy vacsorára jó választás. :)Hozzávalók 4-6 személyre:Töltött fasírtroládhoz:50 dkg darált sertéshús30 dkg áztatott zsemle1 fej vöröshagyma2 nagy gerezd fokhagyma1 ek. mustár3 tojás1 tk. őrölt pirospaprikaőrölt fekete borssózsemlemorzsa (elmaradhat)2 alma (reszelve mérve kb. 15 dkg)5 dkg aprított dió5 dkg reszelt parmezán1 ek. olívaolaj1 csokor petrezselyemzöldjeGyömbéres paprikához:2 piros húsú kaliforniai paprika1 zöld húsú kaliforniai paprika2 fej kis kockákra vágott lila hagyma6 gerezd aprított fokhagyma1 púpozott ek. frissen aprított gyömbérsó2 ek. fehérborecet2 ek. méz4 ek. olívaolaj0,5 dl habtejszínelkészítés:A felaprított vöröshagymát az olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk. Kihűtjük.2 egész tojást felverünk, elkeverjük 20 dkg áztatott zsemlével, a mustárral, a dinsztelt hagymával, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, majd a húst is hozzáadva, alaposan összedolgozzuk. Ha a massza túl lágy, annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amitől jól formázhatóvá válik. Ha szükséges, utánasózzuk.A töltelékhez a felvert tojást elkeverjük a megmaradt áztatott zsemlével, a nagy lyukú reszelőn lereszelt, levétől kinyomkodott almával, a reszelt parmezánnal, az aprított dióval, és enyhén megsózzuk.A húsmasszát egy ív folpackra vagy alufóliára halmozzuk, és kézzel 36x25 cm-es téglalapra alakítjuk. Az almás tölteléket a húsmassza hozzánk közelebb lévő, hosszabbik széle mentén kanállal elegyengetjük úgy, hogy jobbról és balról szabadon hagyunk egy 3 cm széles sávot. A fólia segítségével feltekerjük, és a rolád végeit összedolgozzuk.A töltött fasírtot óvatosan belefordítjuk a sütőpapírral bélelt, 30 cm hosszú őzgerincformába, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt ebben a formában sütjük. A roládot ezután átfordítjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, és további kb. 20 perc alatt pirosra sütjük a tetejét. 15 percet pihentetjük.A fokhagymát a gyömbérrel együtt a felhevített olívaolajon megfuttatjuk, majd rátesszük a lila hagymát, valamint az 1x1 cm-es kockákra darabolt paprikát.Sóval, borssal ízesítjük, és pár perc alatt roppanósra pároljuk. Hozzákeverjük a mézet, a fehérborecetet, és további 2 percig pároljuk.A gyömbéres paprika 1/3-át átszedjük egy lábasba, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. (Aki szereti a darabos paprikát, az ne készítsen belőle mártást.)A húsroládot tálra tesszük, a tetejét aprított petrezselyemzölddel, valamint felezett dióval díszítjük. Köré rendezzük a gyömbéres paprikát, és a mártást mellé kínáljuk.Tipp:Köretnek tejfölös burgonyapüré vagy krokett illik hozzá.Megjegyzés:A roládot úgy a legegyszerűbb feltekerni, hogy csak egyet hengerítünk rajta. Utána a fólia segítségével felülről ráhajtjuk a többi húst. A hajtás így felülre kerül, de amikor átfordítjuk a sütőformába, már alul lesz, és sütés közben nem fog kifolyni a töltelék.Előfordulhat, hogy a hús sütés közben kicsit szétnyílik. Én is így jártam. Úgy oldottam meg ezt az esztétikai problémát, hogy a még forró roládot konyhai zsineggel több helyen átkötöttem (épp csak annyira, hogy a zsineg ne sértse fel a húst), és miután kicsit hűlt, a rolád megtartotta a formáját. Ekkor levágtam róla a zsineget.