Ribizlis ricotta krémtorta

  • 2018.11.12.
  • 3


Jó ideje én készítem a saját szülinapi tortámat. Néha persze jól esne, ha más sütné meg helyettem, de ha én csinálom, legalább biztos, hogy szeretni fogom. :D Most ezt a ribizliset gondoltam ki, de csak mert nem volt itthon málna, eredetileg ui. azzal akartam ízesíteni a krémet. Sebaj, így is ízletes lett, és a szűk család minden tagja díjazta. Így lett a hétfőből igazi ünnepnap. :)Hozzávalók 16 cm-es tortához:Piskótához:4 tojásfehérje1 tojássárgája8 dkg finomliszt1 dkg holland kakaópor7 dkg porcukor1 csapott mk. sütőporKrémhez:20 dkg fagyasztott ribizli (kiolvasztva kb. 10 dkg)1 tojás3 dkg finomliszt2,5 dl tejszín25 dkg ricotta10 dkg mascarpone15 dkg porcukor13 dkg vaj3 ek. ribizliléDíszítéshez:5 dkg étcsokoládé1 mk. napraforgóolajelkészítés:A piskótához a tojásfehérjét a porcukorral fényes, kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a tojássárgáját és a sütőporral, kakaóporral vegyített lisztet.A masszát kivajazott, liszttel hintett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tésztát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle, és tortarácsra téve teljesen kihűtjük.A krémhez a tojást lábasba ütjük, csomómentesre dolgozzuk a liszttel, majd felengedjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.A ricottát elvegyítjük a mascarponéval és a porcukor felével. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk és simára dolgozzuk a pudinggal.A ricottakrémhez keverjük és beleforgatjuk a kiolvasztott ribizlit, valamint a ribizlilevet. A kész krémet, ha szükséges, hűtőbe tesszük, majd 3 adagra osztjuk.A piskótát 3 lapra vágjuk, betöltjük a krémmel, ill a torta teljes felületét is bevonjuk vele.A díszítéshez a csokoládét a napraforgóolajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, sima csővel ellátott nyomózsákba vagy zacskóba töltjük, és egy ív sütőpapírra vagy alufóliára pöttyöket nyomunk belőle. Dermedésig hűtőbe tesszük.Miután a pöttyök megszilárdultak, lehúzzuk a sütőpapírról, és körben elrendezzük a torta szélén. Tálaljuk.sütési hőfok: 160°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)sütési idő: kb. 30 percMegjegyzés:A krémmel egy kicsit elszámoltam magam, de épp csak annyira, hogy ha fel szerettem volna díszíteni vele a torta tetejét, akkor arra éppen elég lett volna. De most jobbnak láttam egyszerűbb módon megoldani a dizájnolást, így a maradék krémet eltettem későbbi elnyalogatásra. :Dp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }