Leveles, fűszeres túróval töltött rétes

  • 2018.10.15.
  • 9

Az előző napi élesztős-leveles tésztájú sós süti után másnap megint nekifogtam ennek a fajta tésztának. :D Ilyen még a karácsony előtti nagy hajtáskor sem fordul elő velem egymás utáni napokon, de most valahogy megtáltosodtam. :D Ezúttal sós rétes lett belőle, mert muszáj volt kipróbálnom, hogy sósan is ugyanúgy szeretnénk-e, mint az édes változatot. Hát bizony ugyanúgy szerettük. :D Anya például különösképp odavolt érte. :)A hagymával ízesített fűszeres túró telitalálatnak bizonyult a ropogós tetejű, belül puha tésztában, és a mellé kínált fokhagymás tejföllel szépen kiegészítették egymást. Mi ebédre ettük, de előételnek is el tudom képzelni. :)Hozzávalók 2 rúd réteshez:Élesztős tésztához:40 dkg finomliszt2 dkg cukor1 ek. só2 tojássárgája1 ek. napraforgóolaj (elmaradhat)2,5 dkg friss élesztőkb. 2,5 dl tejVajas tésztához:10 dkg rétesliszt25 dkg vajTöltelékhez:45 dkg túró15 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)5 dkg finomra aprított lila hagymagrillfűszersó1 tojásKenéshez:1 tojásfehérjeTálaláshoz:szeletenként 1 púpozott ek. tejfölfokhagymapor vagy zúzott fokhagyma ízlés szerintelkészítés:Az élesztős tésztához a lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.Beletesszük a sót, a tojássárgákat, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva kelesztjük 30 percet, majd lehűtjük.A vajas tésztához a felkockázott, hideg vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, majd 15x15 cm-es téglalap alakúra formázzuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.A lehűtött élesztős tésztát lisztezett felületen kisujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, közepére helyezzük a vajas tésztát, minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát, és 0,5 cm vastagságú négyzetlapra nyújtjuk.A tésztát képzeletben, függőlegesen 3 egyenlő részre osztjuk, a bal oldali tésztasávot behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd ráhajtjuk a jobb oldali sávot. Lisztezett tálcára tesszük, és nejlonzacskóba húzva, 20 percig hűtőben pihentetjük.Ezután a tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét négyzetes alakúra és 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk.Képzeletben most 4 egyenlő, függőleges sávra osztjuk, balról, majd jobbról középre hajtjuk a tésztasávokat, ezután balról behajtjuk, mint amikor becsukjuk a könyvet. A tésztát letakarva, újabb 20 percet hűtjük.Az előbbi műveletet megismételjük, de figyeljünk arra, hogy az előzőhöz képest az óramutató járásával megegyezően ismét 90°-kal elforgatva nyújtsuk ki a tésztát. Ezután megint hűtjük 20 percet.A lehűtött tésztát kettévágjuk, egymás után mindkettőt 40x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, a hosszabbik oldalukra halmozzuk az előzőleg megfelezett túrókrémet, majd jobbról is, balról is a töltelék végeire ráhajtjuk a tésztát, és feltekerjük.A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük egymástól távolabb, és letakarva kelesztjük 20 percet.A rudakat lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével (megszórhatjuk szezámmaggal), és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.sütési hőfok: 180°Csütési mód: hőlégkeveréssütési idő: kb. 30 perc