"Mennyei" borkrémes morzsasüti őszibarackkal

  • 2018.09.02.
  • 1

Na tessék, eljutottam arra a szintre, hogy hangzatos jelzővel illetem a süteményemet! :D Bevallom, nem magamtól vetemedtem erre, hanem Anya vágta rá ezt a keresetlen megállapítást, amikor az első falatot a szájába vette. Szó szerint ezt mondta: „Hümmm, mennyei!”. :) Úgyhogy kivételesen direkt ilyen „megmarketingelt”, hatásvadász neve lett a sütinek. Pedig én akkor még nem is tudtam, hogy valóban annyira finom-e, mert kóstolás nélkül vittem fel Anyának a kóstolót. Utóbb kiderült, hogy tényleg illik rá ez a túlzó jelző, mert nagyon eteti magát. Igaz, azt azért sejtettem, hogy az én kis borkrémem sikert arat majd, mert ilyen vagy olyan formában már ki lett próbálva nem egyszer. Most a cukrászkrém receptjét kölcsönöztem hozzá, mert nemrég a Somlói galuska és egy házi készítésű fagyi kapcsán is jól szerepelt. Utóbbihoz már konkrétan borral ízesített cukrászkrémet használtam, és mivel jól vizsgázott, most is ilyen krémre vágytam.A sütiben lévő őszibaracknak külön sztorija van, igaz, nem éppen érdekfeszítő, de számunkra mindenképp történelmi jelentőségű. Történt ui. hogy úgy 2-3 évvel ezelőtt a telekszomszédtól kaptunk 2 szem őszibarackot, és amikor belekóstoltam, majdnem elsírtam magam a gyönyörtől. A barackra is simán illett a „mennyei” jelző, és eszembe jutottak róla gyerekkorom őszibarackjai. :) Azonnal tudni akartam, milyen fajta: „Szegedi arany” – hangzott a válasz. Már akkor jeleztük Józsi bácsinak, hogy jövőre igényt tartanánk a baracktermésének egy részére. Sajnos a kóstolást követő években a szomszéd bácsi fái nem jeleskedtek a bő terméshozamban, ezért hoppon maradtunk. Idén azonban újra öröm ért bennünket, és a sétáink alkalmával naponta kaptunk pár szem barackot, mindig annyit, amennyi épp lehullt a fáról. Nagy várakozással haraptunk bele mindketten a gyümölcsbe, és bizony ugyanolyan kellemes élményben volt részünk, mint annak ellőtte. Bár ezt a barackot majdhogynem vétek süteménybe tenni, de kénytelen voltam, mert képtelenség megenni annyit, amennyi hirtelen felszaporodott Józsi bácsi jószívűségének hála. Persze ez a barack sütiben is nagyon finom, szóval nem olyan nagy baj ám, ha Szegedi arany szeletek sorakoznak a finom borkrém tetején. ;) A kedvenc linzertészta, ami ezt az egészet keretbe foglalja, pedig már csak hab a tortán, pláne diós morzsával. :) Bekerült a Top10-be. :DÉs ami a legfontosabb: hamarosan elvetjük a barackmagokat, és erősen imádkozunk majd, hogy évek múltán a mi kertünket is Szegedi arany-fák ékesítsék. :)Hozzávalók 13x36 cm-es pitesütőformához:Tésztához:7,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt7,5 dkg zabpehelyliszt4 dkg kristálycukor1 dkg Bourbon vaníliás cukoregy csipet só1 citrom reszelt héja7,5 dkg hideg vaj1 egészen kicsi tojás vagy 1 felvert tojás felekevés hideg víz, ha szükségesBorkrémhez és a töltelékhez:3 tojássárgája2 dl tej1 dl száraz fehérbor (pl. olaszrizling)6 dkg cukor3 dkg fehér tönkölybúzaliszt2 dkg vaj25-30 dkg őszibarack, hámozva, magozva (pl. Szegedi arany)Tésztamorzsához:5 dkg fehér tönkölybúzaliszt5 dkg zabpehelyliszt5 dkg pirított, aprított dió5 dkg nádcukor1 dkg Bourbon vaníliás cukor5 dkg vaj felolvasztvaelkészítés:A tésztához a kétféle cukorral, sóval, citromhéjjal vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és a tojást, valamint szükség esetén a vizet is hozzáadva, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.A tésztát (ha túl lágy, előbb folpackba csomagolva lehűtjük) lisztezett felületen kb. 40x16 cm-es téglalapra kinyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát. A felületét több helyen villával megszurkáljuk. Nejlonzacskóba húzva 30 percre hűtőbe tesszük.A tésztamorzsához a hozzávalókat tálba tesszük, majd a langyosra hűlt olvasztott vajat villával fokozatosan hozzákeverjük, amíg a tészta kis rögökké össze nem áll. Hűtőbe tesszük.A borkrémhez a tojássárgákat a cukor felével kihabosítjuk, simára keverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a bort.A tejet a többi cukorral forrásig hevítjük, majd a tűzről lehúzva, vékony sugárban, folytonos keverés mellett hozzácsorgatjuk a boros tojásmasszát. A lábast visszatesszük a tűzre, és krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a lágy vajat, és a krémet hagyjuk langyosra hűlni.A borkrémet a lehűtött tésztakosárba simítjuk, elosztjuk rajta a felkockázott vagy szeletekre vágott barackot, és rászórjuk a tésztamorzsát.Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa pirulni nem kezd a sütemény tetején, majd tortarácsra téve teljesen kihűtjük. (Ha lehet, pár perc után vegyük ki a sütőformából, és így hűtsük ki.)sütési hőfok: 175°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról 2. rácson)sütési idő: kb. 45 percTipp:Ha a süteményből gyerekek is esznek, bor helyett használhatunk szőlőlét.