Hacsapuri falatok fűszeres-sajtos túróval töltve, lila hagymás tejföllel

  • 2018.07.12.
  • 6


Ahogy az a blogon is jól látható, újabban megint rákaptunk a naanra. :D Ennek folyományaként pedig más népek lepénykenyerei is az eszembe jutottak. Mivel anno a hacsapurit is imádtuk, de aztán elfelejtődött, most újra előkerült emlékeimben a receptje. Most azonban picit más formában képzeltem el, és nem nagyméretű lepény, hanem ezek a kis falatkák lettek belőle. Ezúttal a töltelék sem ugyanaz. Ha lehet, mi így még jobban szerettük, mert a kis mérete miatt könnyebb enni, és klasszul bele lehet tunkolni a tejfölbe vagy egyéb mártogatóba. Csak az a baj vele, hogy hipp-hopp be lehet termelni belőle egy egész tetemes mennyiséget. :D Reggelire, uzsonnára, vacsorára, előételnek vagy vendégvárónak tökéletes választás. :)Hozzávalók 32 darabhoz:Tésztához:50 dkg finomliszt1 csapott ek. só3 ek. extra szűz olívaolaj2,5 dkg friss élesztő15 dkg natúr joghurt 1,5 dl víz1 ek. cukornapraforgóolaj a sütéshezTöltelékhez:18 dkg túró8 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, trappsita, eidami, cheddar)1 kis tojás2 gerezd zúzott fokhagyma1 csapott ek. grillfűszer (pl. Kotányi Grill Klassszikus)őrölt fehér borsLila hagymás tejfölhöz:40 dkg 20% zsírtartalmú tejföl1 kis fej lila hagyma1 tk. morzsolt oregánózöldfűszeres citromborsőrölt fehér borselkészítés:A mártogatóhoz a tejfölt kikeverjük a nagyon finomra aprított lila hagymával, a fűszerekkel, és letakarva hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.A hacsapuri tésztájához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, simára keverjük a langyos vízzel, egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, az olajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.A tojást felverjük, alaposan elkeverjük az áttört túróval, a grillfűszerrel, a kétféle borssal, a zúzott fokhagymával, a reszelt sajttal, és a tölteléket 32 adagra osztjuk.A megkelt tésztát nyolcfelé vágjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, majd 15 perc pihentetés után liszttel hintett felületen kb. 15 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.A kinyújtott körlapokat 4-4 cikkre vágjuk, kissé széthúzzuk, és a cikkek közepére halmozunk 1-1 teáskanálnyi tölteléket.A túró mellett jobbról és balról felemeljük a tésztát, a töltelék fölött összefogjuk, és a széleket jól összenyomkodjuk. Az így kapott háromszög alakú töltött tésztát a háromszög alapjánál is összedolgozzuk. Letakarva addig kelesztjük, amíg mindegyikkel elkészülünk.A palacsintasütő serpenyőt kikenjük pár csepp olajjal, felforrósítjuk és ráteszünk annyi töltött tésztát, amennyi elfér a serpenyőben. Lefedve, kis lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük a falatkákat. Így járunk el a többivel is, miközben a serpenyőt minden sütés előtt kiolajozzuk. (Konyharuhával letakarva melegen tartjuk, amíg mindegy