Napraforgómagos pogácsa

  • 2018.06.19.
  • 6

A Kutyafülnek nemrég szülinapja volt, és ebből az alkalomból csupa olyat sütöttem, amit szeret. Jó vicc, ünnepnapokon kívül is olyanokat szoktam készíteni, ami a fogához való, de a születésnap az mégiscsak kiemelten fontos. Éppen ezért ebből az alkalomból ő mondhatta meg, hogy konkrétan minek örülne a legjobban. A pizzára és a diótortára mérget mertem volna venni – persze nem az elfogyasztásuk utáni gyógyszerbevételre célzok, hanem a tippre, amit úgy eltaláltam, hogy ha az a lottó 5-ös lett volna, akkor most durván meggazdagodva, Bora-Borán lógatnám a lábamat a türkizkék tengervízbe. :D Harmadiknak viszont nem mondott semmit, de mivel 3 a magyar igazság, ezért elhatároztam, hogy sütök még valami mást is, ami meglepi lesz. Imádja a pogácsát – nem is értem, hogy maradhatott le a kívánságlistájáról –, ezért most olyat készítettem, amilyet eddig még nem. A tésztája már jól vizsgázott egy másik pogi kapcsán, úgyhogy csak egy picit módosítottam rajta, hogy azért mégse legyen ugyanolyan. Így került bele a napraforgómag, amitől igazán kellemes ízű lett. Kb. úgy örült neki, mintha legalábbis 1 kg saját málnával teli tálat tettem volna elé (mert hogy ezt a gyümölcsöt nagyon imádja). Az már biztos, hogy ez a pogácsa is visszatérő sós süti lesz ezután. :)Hozzávalók kb. 55 darabhoz:45 dkg finomliszt5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt15 dkg sertészsír20 dkg 20% zsírtartalmú tejföl2 tojás1 ek. só1 ek. cukor3 dkg friss élesztő6 dkg pirított napraforgómagelkészítés:Az élesztőt a cukorral simára keverjük a meglangyosított tejfölben, és letakarva felfuttatjuk.A zsírt elmorzsoljuk a sóval vegyített lisztkeverékkel, hozzáadjuk a felfutott élesztős tejfölt, 1 felvert tojást, és összeállítjuk.A tésztát téglalap alakúra kihúzkodjuk, két részletben rászórjuk a durvára aprított, pirított napraforgómagot, és rugalmas, nem túl lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastag négyzet alakúra kinyújtjuk, és kb. 3 cm-es kockákra vágjuk.A pogácsákat a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és negyedórát kelni hagyjuk. A tetejüket lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.sütési hőfok: 185°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }