Olajban sült calzone darált hússal töltve, paradicsomszósszal

  • 2018.05.07.
  • 6

A Tasty-n láttam meg ennek a receptnek az eredetijét, és rögtön tudtam, hogy nekünk való. Elmentettem magamnak a leírást, és pár nappal később már az asztalon illatoztak a calzonék. :)Ahogy az már lenni szokott, kissé átalakítottam, és az eredeti töltelék helyett húst csempésztem a tésztába. Bár ez utóbbin nem variáltam, de a szósz saját ötlet alapján készült, nem pedig bolti paradicsomszószból, habár készen nem igényelt volna plusz munkát.Nagyon ízlett nekünk ez a saját változat. :) Bevallom, én csak 6 db-ot sütöttem meg olajban, a többi sütőben készült. Így is, úgy is szerettük, bár a Kutyafül egy picit talán jobban preferálta a sütőben sült változatot. Nekem viszont pont az olajban sült calzone volt most szimpatikusabb. :) Szerintem nyugodtan nevezhetjük fánknak, hiszen pont úgy készül. ;)Hozzávalók 12 darabhoz:Tésztához:40 dkg finomliszt + a dagasztáshoz3 dkg reszelt parmezán1 tk. só1 ek. cukor1 tk. sütőpor2 ek. olívaolaj2,5 dkg friss élesztő3 dl vízTöltelékhez:35 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen15 dkg póréhagyma (tisztítva mérve)1 piros húsú kaliforniai paprika2 ek. mexikói grillpác1 tk. fokhagyma granulátumőrölt fekete borssó2,5 dkg vaj1 púpozott ek. tejföl2 dl víz1 cs. (125 g) mozzarellaParadicsomszószhoz:1 doboz darabolt paradicsomkonzerv (400g)1 kis fej lila hagyma2 nagy gerezd fokhagyma1 ek. finomra aprított bazsalikomlevél1 tk. morzsolt oregánó1 csapott ek. barna cukor1 ek. frissen facsart zöldcitromlésó2 ek. olívaolajSütéshez és a tálaláshoz:kókusz- vagy egyéb növényi olajpetrezselyemzöldjeelkészítés:A liszt közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük a cukorral és 1 dl vízzel, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, a sütőport, a parmezánt, az olívaolajat, a többi vizet, a robotgép dagasztóvillájával összeállítjuk összeállítjuk, majd kézzel lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük és letakarva megkelesztjük.A töltelékhez a felhevített vajon megdinszteljük a felaprított pórét, rátesszük a húst, megszórjuk a fűszerekkel a só kivételével, és kevergetve fehéredésig sütjük.Hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt kaliforniai paprikát, megsózzuk, hozzákeverjük a tejfölt, és felöntjük a vízzel. Közepes lángon, néha megkeverve elforraljuk a levét, majd kissé lepirítjuk. Kihűtjük.A paradicsomszószhoz a felaprított lila hagymát a fokhagymával együtt a felhevített olívaolajon megdinszteljük.Rátesszük a darabolt paradicsomot, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fűszereket, a cukrot, a zöldcitromlevet, felöntjük 0,5-1 dl vízzel, és közepes lángon sűrűsödésig főzzük. Botmixerrel pürésítjük. Melegen tartjuk.A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik darabot meggömbölygetjük. 10 percet letakarva pihentetjük.A tésztagombócokat 12 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, mindegyik körlap közepén elosztunk 1 teáskanál paradicsommártást, ráhalmozunk 1 púpozott evőkanálnyi darált húst, és elosztjuk rajta egy kis adag darabokra tépkedett mozzarellát.A töltelék fölött jobbról és balról összefogjuk a tésztát, és a széleket jól összenyomkodjuk. A calzonékat kissé megformázzuk, hogy kagyló alakúak legyenek.Bő, forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukon pirosra kisütjük, majd papírtörlőre szedjük.A megmaradt paradicsomszószt tálkába öntjük, köré rendezzük a calzonékat, petrezselyemzölddel díszítjük és tálaljuk.Tipp:A calzonékat sütőben is készíthetjük. 200°C-on hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsül.