Földiepres krémtorta

  • 2018.05.04.
  • 0


Nagyon várom már, hogy legyen szabadföldi eper. Addig azonban nem vagyok hajlandó pénzt kiadni az üvegházban termesztett, felfújt, epernek jobbára csak a külsőségei alapján nevezhető, íztelen gyümölcsért. A földieper utáni sóvárgásom viszont nagyon is jelen van, és túlzottan türelmetlen ahhoz, mintsem hogy kivárja, mire ez az imádom-gyümölcs a valódi napsütéstől beérni méltóztatik. :D Így hát kénytelen voltam előtúrni őkelme lefagyasztott változatát a frigóból, hogy elő eperszezont tartsak a konyhában.Ha jól emlékszem, tavaly csak egyetlen epres sütit sikerült sütnöm, de az sem a klasszikus módon nevezhető epresnek, mert csak a hozzá kínált öntetbe csempésztem bele a gyümölcsöt. Szóval eléggé ki vagyok már éhezve rá. :D Most krémes édességre vágytam, és ez a torta lett belőle. :) Egy másik tortám ihlette, mégsem érzek hasonlóságot a kettő között, mert ízben teljesen eltérnek egymástól. Igaz, most bolti pudingot és nem saját főzésű krémet használtam, de szerintem így is finom desszertet sikerült kreálnom. :)Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:Piskótához:3 tojás6 dkg porcukor6 dkg finomlisztvaj és liszt a forma kikenéséhezEpres réteghez:30 dkg (mirelit) eper3 dl eperlé2 dkg cukor (elmaradhat)3-4 zselatinlapKrémhez:1 cs. tejszínes pudingpor1 cs. fehér csokoládés pudingpor8 dl tej18 dkg porcukor15 dkg vajTetejére:2,5 dl tejszín1 ek. porcukor3 dkg pirított mandulapehelynéhány szem földieper (elmaradhat)elkészítés:A tésztához a tojássárgákat a porcukorral kihabosítjuk, majd a liszttel felváltva, kisebb adagokban óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.A piskótát pár percig a formában hagyjuk, majd kivesszük belőle, és tortarácsra téve kihűtjük.Az eperlevet a cukorral addig hevítjük, amíg gyöngyözni nem kezd (vagy amíg a cukor fel nem olvad), majd elzárjuk alatta a lángot, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Kihűtjük, majd hűtőbe tesszük annyi időre, amíg dermedni nem kezd, de még önthető állagú.A piskótát visszatesszük az elmosott tortaformába, és rákapcsoljuk a peremét. Az epret karikára szeljük (a mirelit eper félig kiengedve könnyen szeletelhető, majd tányérra téve így hagyjuk teljesen kiolvadni), kirakjuk vele a piskótát, majd egyenletesen ráöntjük/rásimítjuk a kocsonyásodásnak indult eperlevet. Dermedésig hűtőbe tesszük.A krémhez kevés tejben simára keverjük a pudingport, és a forrásban lévő többi tejhez adva felfőzzük. A pudingot folpackkal letakarva hagyjuk kihűlni.A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, hozzádolgozzuk a pudingot, és a krémet a zselés rétegre simítjuk. Dermedésig hűtőbe tesszük.A tortát késsel elválasztjuk a forma szélétől, lekapcsoljuk róla a peremet, és tálra tesszük. A torta teljes felületét bevonjuk a porcukorral ízesített tejszínhabbal, a tetejét megszórjuk pirított mandulapehellyel, vagy ha van friss eprünk, tetszés szerint elrendezzük a tortán.sütési hőfok: 160°C sütési mód: alul-felül sütés sütési idő: kb. 25 percp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }