Bodzás eperpuding kókuszos linzerkosárkában

  • 2018.05.26.
  • 2

Végre lehet kapni szabadföldi epret! Alig vártam már, hogy vehessek. Kóstoláskor azonban totál lecsöppentem, mert sajnos savanyú és szalonnás állagú volt a hívogató külső ellenére is. A Kutyafüllel nagyon felháborodtunk. Egyszerűen nem értjük, mi a jó abban, hogy éretlenül szedik le a gyümölcsöt, ami aztán kínjában érik be, és a pirosságán túl semmi pozitívumot nem tud felmutatni. Kinek kell az ilyen eper?! Ja, nekünk, mert megvettük. De mivel nem mindenhol engedik megkóstolni, így jobbára csak a látvány marad, és az alapján kénytelen vásárolni a megtévesztett vevő. :( Hát így jártunk. Lett két nagy doboz szép, de nem finom eprünk, amit magában semmi kedvünk nem volt megenni, így kezdenem kellett vele valamit. Micsoda önfeláldozás! :D Nya, hát nem olyan nagy tragédia ez – legalább volt ürügy arra, hogy megint sütit süssek. :D Ez a finom kosárka kerekedett ki belőle, amiben szerencsére nem érzékelhető az eper íztelensége. Kár, hogy mindezt cukorral kellett helyrehozni. :(Mivel a földieper kókusszal való összeházasítása nemrég jól vizsgázott nálam, ezért most is valami hasonlót gyártottam, mégis egészen más lett, mint az a korábbi desszert. Igen laktató sütemény, bár ez elsősorban a kosárka mérete miatt van. Az epres puding a kókusztejszínhabbal együtt nagyon jó találmány. :DHozzávalók 4 db 17 cm átmérőjű kosárkaformához:Tésztához:20 dkg finomliszt5 dkg kókuszreszelék darálva12 dkg vaj7 dkg kristálycukor1 mk. sütőpor1 tojás1 dkg tejföl (elmaradhat)Bodzás eperpudinghoz:60 dkg földieper6 dkg porcukor (vagy a gyümölcs édességétől függően)1,5 dl bodzaszörp1 dl kókusztejszín3 dkg tejszínes pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő3 dkg vajDíszítéshez:1 dl kókusztejszín1 dkg porcukorbodzavirágcitromfű- vagy mentalevélkék (elmaradhat)elkészítés:A tésztához a darált kókuszreszelékkel, cukorral, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a felvert tojást – szükség esetén a tejfölt – is hozzáadva, sima felületű tésztává gyúrjuk.A tésztát 4 egyforma darabra vágjuk, meggömbölygetjük, és enyhén lisztezett felületen mindegyiket kb. 18 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk. A tésztalapokat a vajjal vékonyan megkent, lefordított sütőformákra illesztjük, és nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük 30 percre.A lefordított sütőformákat tepsire állítjuk, és a tésztakosarakat előmelegített sütőben megsütjük. Ha megsültek, a sütőformán hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leemeljük a formákról.A gyümölpudinghoz a megtisztított, kockákra vágott földieper felét a bodzaszörppel, a porcukorral lábasba tesszük, felforraljuk, majd kis lángon 1 percig főzzük.A pudingport/keményítőt simára keverjük a kókusztejszínnel, és besűrítjük vele az epret. Még forrón hozzákeverjük a puha vajat.A langyosra hűlt epres pudinghoz forgatjuk a többi epret, és miután teljesen kihűlt, megtöltjük vele a kosárkákat.A kókusztejszínt 20 percre mélyhűtőbe tesszük, majd porcukorral ízesítjük és kemény habbá verjük. Csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk, és rózsákat nyomunk a desszert tetejére. Bodzavirággal, esetleg citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.sütési hőfok 180°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sínen)sütési idő: kb. 15 percTipp:Megfelelő sütőforma híján muffintepsi hátulján is megsüthetjük a kosárkákat ezen a módon, de akkor elegendő 10 cm átmérőjű körlapokra kinyújtani. Szerintem 8 db kosárka kijön belőle.