Zöldséges quiche

  • 2018.04.10.
  • 3

Ez a pite abszolút a maradék megmentésére készült, és igazából a véletlen, vagy inkább az én figyelmetlenségemből kifolyólag. Történt ui., hogy gyors leveles tésztát szerettem volna készíteni, ám kissé elkalandoztam, és véletlenül tojás is került a tésztába. :D Így már inkább pitetészta lehetett volna csak belőle, de a liszt és a vaj mennyisége a leveles tésztáméhoz, ill. az adott sütőforma méretéhez volt beállítva. Pitetésztának így tehát túl vajas és túl lágy volt, ezért egy kis lisztet kellett még hozzágyúrnom. Persze így sem pont olyan, ahogyan én általában a pitét készítem, de már nem volt visszaút. Gondoltam, lesz ami lesz, csak nem fogom kidobni. Utóbb kiderült, hogy jól tettem. :)Az előkészített tészta aztán 1 napra a hűtőbe költözött, mert aznap juszt is leveles tésztát, pontosabban rétest akartam sütni. :D Ahhoz pedig felhasználtam a hűtőben található maradékok nagy részét. A tölteléknek való, maradék alapanyag kisebbik részét pedig felhasználtam másnap a már kész pitetésztához. Így lehet az, hogy a korábbi réteslepény és ez a pite nagy százalékban hasonlít egymáshoz, mégis más. :) Bár kissé idegenkedem a nagyon vajas tésztáktól, de ez quiche mégis nagyon ízlett nekem, és készen mégse tűnt túl zsírosnak. :)Hozzávalók 24 cm átmérőjű pitesütőformához:Tésztához:17 dkg fehér tönkölybúzaliszt3 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt15 dkg vaj1 csapott mk. só½ tojás1-2 ek. vízTöltelékhez:1 vöröshagyma1 lila hagyma½ póréhagyma1 bocskor- vagy kaliforniai paprika½ doboz konzerv kukorica5 dkg füstölt sonka vagy maradék sült hús (elmaradhat)6 dkg Camambert sajtToscana fűszerkeverék (vagy bazsalikom, oregánó, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya, borsikafű)őrölt fehér borssó1 ek. mangalicazsír3 tojás20 dkg 20%-os tejfölelkészítés:A sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a felvert tojás felét, a vizet, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.A töltelékhez a hagymákat félbe-, majd vékony szeletekre vágjuk, és a kis kockákra szelt paprikával együtt a felforrósított zsíron megdinszteljük. Közben megsózzuk.Hozzákeverjük a felaprított pórét, fél percig sütjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és beleforgatjuk a kukoricát. A fűszerkeverékkel, valamint őrölt borssal ízesítjük, és hűlni hagyjuk.A felvert tojásokat alaposan elkeverjük a tejföllel, és a zöldségraguhoz dolgozzuk.A lehűtött tésztát lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk és kibéleljük vele a pitesütőformát. A felületét villával több helyen megszurkáljuk.A lehulló tésztaszéleket összegyúrjuk, és akkorára nyújtjuk, hogy elkészíthessük belőle a tésztarácsot. (Nekem kevés tésztám maradt ki, ezért nem tudtam berácsozni a pitét.)A tölteléket a zsemlemorzsával behintett tésztakorárba öntjük, és a tetején elosztjuk kis darabkákra vágott sonkát és a sajtot. Kanál hátával kissé lenyomkodjuk.A pitét előmelegített sütőben megsütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk és felszeleteljük. Friss zöldségekkel vagy savanyúsággal együtt tálaljuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: hőlégkeveréssütési idő: kb. 35 perc