Póréhagymás-parmezános pogácsa

  • 2018.04.27.
  • 5

Nemrégiben megint pogácsát sütöttem, hogy legyen mivel megvendégelni apukámat legújabb verseskönyvének megjelenése alkalmából. Mivel a túrós-sajtos változat az egész rokonság körében magasan vezeti az amúgy igen gyér (kemény háromféle) pogácsavariánsaim listáját, így most is az került asztalra. Pedig több, mint 1 éve majdhogynem szent fogadalmat tettem – ráadásul nagy plénum előtt, itt a blogon –, hogy sorra ontani fogom magamból a pogirecepteket. De eme ígéretemet galád mód megszegtem, és szégyenszemre azóta se fektettem nagy erőket a különféle kelt tésztás vendégvárók kitalálásába. De most! Most eljött végre az idő, hogy megcsillogtassam – remélhetőleg még létező – fantáziámat e téren. :D Az ok a hétvégi tanfolyam volt, amire ezúttal sós süteményt szerettem volna vinni édesség helyett.A hozzávalók mennyisége kapcsán az eddig egyetlen, zsírral készült pogim receptjéből indultam ki, de a kedvencnek számító pogácsámból is van benne egy kis áthallás a sajt tekintetében, ami ezúttal a maradék parmezánból reszelődött bele a tésztába. És hogy még érdekesebb legyen, került bele hagyma is, abból is a franciák favoritja, a póré. Mert az kb. mindig van itthon, sőt mi több, néha a kelleténél több is. :D A vörös-, a lila, a fehér-, az új-, a metélő- és a fokhagymán kívül más hagymának nem is nagyon lett volna esélye ízesítésül szolgálnia, mert nálunk csak ezek örvendenek szeretetnek. A többi hagymaféle hiába áhítozna eme magasztos érzelem elnyerésére, őket ki kell ábrándítanom – nem járnának sikerrel a szívünk meghódítása terén. :DMaradt hát a póré, mint ízesítő, ami a tetejébe még szép zöld színt is kölcsönzött itt-ott ennek a többek által is igen finomnak ítélt pogácsának. :) Nálam veri a túrós-sajtosat. :DHozzávalók kb. 100 darabhoz:Tésztához:45 dkg finomliszt5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt10 dkg póréhagyma10 dkg reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt1 csapott ek. só10 dkg mangalicazsír5 dkg vaj1 tojás3 dkg friss élesztő20 dkg 20% zsírtartalmú tejföl1 ek. cukorTetejére:1 kis tojásszezámmag és lenmag keverékeelkészítés:Az élesztőt 10 dkg meglangyosított tejfölben simára keverjük a cukorral, 1 evőkanál liszttel, és letakarva felfuttatjuk.A sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a hideg zsírral, a vajjal, majd hozzáadjuk a felaprított póréhagymát, a parmezánt, a felfutott élesztős tejfölt, a többi tejfölt és a felvert tojást.A tésztát robotgéppel összeállítjuk, majd kézzel se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává dagasztjuk. Zsírral vagy vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagságú körlapra nyújtjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, nyújtjuk, szaggatjuk.)A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és kelni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.A tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel, és készre sütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.sütési hőfok: 185°Csütési mód: alul-felül sütés (középső sín)sütési idő: kb. 20 perc