Pácolt csirkemell keleties fűszerezésű bundában, krumplis gofrival, zöldcitromos-fokhagymás mártogatóval

  • 2018.04.30.
  • 7

Idejét sem tudom, mikor tettem fel utoljára főételt a blogra. Ez csak azért alakult így, mert jó ideje nem kísérleteztem semmivel, csak a régi, jól bevált, könnyen és gyorsan elkészíthető étkek voltak repertoáron. De most végre megint újdonsággal jelentkezem. :)Bár a hús pácolása nálam leginkább a nyári időszakban, szabad tűzön való grillezéskor jön szóba, most mégis olyan húsételt készítettem, amihez ugyan pácot használtam, de a husikát nem szabad tűzön, hanem konyhai tűzhelyen sütöttem meg. Grillételnek ennek ellenére a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető. Igaz, az idő már igencsak emlékeztet a nyári melegre, ami okot adhatott volna a grillezésre, ráadásul a hús pont vasárnapi ebédnek készült, amikor is kifejezetten jó ötlet lett volna a kertben falatozni.No, de grillszezon ide vagy oda, ez a husi bizony különlegesre sikeredett a sokféle fűszernek köszönhetően. :) Markáns, keleties ízű, amihez szerintem különösen illik a lime-nak köszönhetően pikáns ízű mártogató. A krumplis gofrihoz használt „tésztamassza” éppenséggel krokett is lehetne, de sokkal érdekesebbnek tartottam ebben a formában megsütni. Igazán laktató ebédünk lett. :)Hozzávalók 4 személyre:2 csirkemellfilé (kb. 80 dkg)sókókuszolaj a sütéshezPáchoz:5 dl író3 dkg gyömbér reszelve1 kis csilipaprika finomra aprítva vagy ½ tk. őrölt csili1 kis vöröshagyma reszelve4 gerezd fokhagyma1 ek. kakukkfű1 púpozott ek. barna cukor darálvaFűszeres bundához:8 dkg finomliszt8 dkg kukoricaliszt2 ek. aprított petrezselyemzöldje1 csapott tk. pirospaprika1 csapott tk. morzsolt kakukkfű őrölve1 csapott mk. őrölt szerecsendió1 csapott mk. őrölt fekete bors1 csapott mk. cayenne bors1 mk. porcukor¼ mk. őrölt fahéj¼ mk. őrölt szegfűborsKrumplis gofrihoz (16 db):60 dkg krumpli (hámozva mérve)5 dkg vaj5 dkg tejföl0,5 dl tej1 kis vöröshagyma reszelve3 gerezd zúzott fokhagyma2 tojás12 dkg finomliszt10 dkg reszelt Pannónia sajt1 mk. sütőporőrölt fekete borssókókuszolaj a sütéshezMártogatóhoz:15 dkg 20% zsírtartalmú tejföl10 dkg majonéz1-2 gerezd fokhagyma1 zöldcitrom reszelt héja1 tk. zöldcitromlé (elmaradhat)őrölt fehér bors1 mk. barna cukor darálvaelkészítés:A fél mellfiléket lapjában kettévágjuk, a szeleteket az egyik oldalukon keresztben és hosszában beirdaljuk.A páchoz a hozzávalókat a só kivételével az íróhoz keverjük és belefektetjük a húsdarabokat. Folpackkal lefedve hűtőbe tesszük 1 napra.A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük. Félretesszük. (Ha előző nap készítjük, a citromlevet tálalás előtt keverjük hozzá.)A krumplis gofrihoz a meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a tejet, pürésítjük, majd miután kicsit hűlni hagytuk, elkeverjük benne a vörös- és a fokhagymát, a sütőporos, borsos lisztet, a tojásokat és a sajtot.A gofrisütőt konyhai ecsettel kiolajozzuk, előmelegítjük, majd a sütőfelületre 1-1 púpozott evőkanál tésztamasszát kanalazunk, és kisütjük a gofrikat. Így járunk el a többi tésztával is, miközben a sütőt minden alkalommal kiolajozzuk. A kész gofrikat melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.A hús bundázásához a hozzávalókat összekeverjük. A hússzeleteket mindkét oldalukon enyhén megsózzuk, megmártóztatjuk a fűszeres lisztkeverékben, és bő, forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük.Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, és a gofrival, valamint a mártogatóval együtt tálaljuk.Megjegyzés:A krumplis gofri esetében a zsírban/olajban sütést azért nem ajánlom, mert ez a fajta massza – függetlenül a sütés intenzitásától – nagyon sok olajat képes magába szívni, ami igencsak képes lerontani az élvezeti értékét. Tudom, mert (kókusz)olajban kisütve is leteszteltem, hogy milyen lenne mini palacsintának. :DJavaslom az ipari gofrisütő használatát, mert azzal a bóvli kategóriájúval, ami sajnos nekem is van, nem pont olyan lett a gofri, amilyennek megálmodtam. De majd még kísérletezni fogok más lisztekkel is, amitől talán a bóvli gofrisütőmmel is ropogósabb köretet tudok sütni. :)