Füstölt sonkás réteslepény

  • 2018.04.05.
  • 5

Húsvétkor nem vittük túlzásba a sonkaevést, és abból a kb. 1 kilónyiból, amit vettünk, kimaradt egy kevés. A maradék sonkához nem akartam újabb kalácsot sütni vagy egyéb péksüteményre téve szendvicsként megenni, esetleg levest főzni belőle, viszont mindenképp fel akartam használni. Tavaly több étel is készült a kimaradt sonkából, de idén csak erre az egyre futotta, hiszen eleve nem sokat vettünk.Az eredeti receptet a Chef Club oldalán láttam, de ott nem húsvéti sonkát használtak, és a tésztája pâte brisée volt. Először én is ahhoz hasonlóból szerettem volna elkészíteni, de aztán eszembe jutott a házi leveles tészta gyors változata, és végül amellett döntöttem. Természetesen bolti levelesből még gyorsabban elkészíthető, de én azt csak végszükség esetén használok.Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütő formához:Leveles tésztához:13 dkg fehér tönkölybúzaliszt2 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt12 dkg vaj1 csapott mk. sókb. 20 ml jéghideg vízTöltelékhez:20 dkg füstölt sonka (pl. a húsvéti sonka maradéka)18 dkg Camambert sajt1 póréhagyma15 dkg tejföl5 dkg reszelt Pannónia sajt2 tojásmorzsolt oregánóőrölt fehér borssó1 púpozott ek. zsemlemorzsaKenéshez:½ tojáselkészítés:A tésztához a sóval elvegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a vizet fokozatosan adagolva hozzá, sima felületű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.A pihentetett tésztát lisztezett felületen 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Jobbról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd balról is ráhajtjuk. Elforgatjuk 90°-kal, újra kinyújtjuk, háromba hajtjuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezt a műveletet még 2-szer megismételjük, miközben a tésztát minden alkalommal elforgatjuk és hűtjük. A kész tésztát két részre vágjuk úgy, hogy az egyik darab kb. 22 dkg legyen.A nagyobbik darabot lisztezett felületen kb. 40x17 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével beleillesztjük a sütőformába.A töltelékhez a megtisztított pórét 3 darabra vágjuk, mindegyik darabot hosszában kettészeljük és fellazítjuk. A Camambert-t és a sonkát felszeleteljük.A tésztakosár felületét meghintjük zsemlemorzsával, és felváltva elosztjuk benne a pórét, a sajtot és a sonkát.A tojásokat felverjük, alaposan elkeverjük a tejföllel, a fűszerekkel, a reszelt sajttal, és egyenletesen elosztva a töltelékre öntjük.A megmaradt tésztát kb. 36x17 cm-esre nyújtjuk, és átlósan ujjnyi széles sávokra vágjuk. A tésztasávokat elrendezzük a pitén, és lekenjük felvert tojással.A pitét előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk. Felszeleteljük és retekkel, savanyúsággal, vagy lehetőség szerint valamilyen friss salátával együtt tálaljuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: hőlégkeveréssütési idő kb. 35 percp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }