Citromhabos piskótakocka

  • 2018.04.22.
  • 7

A húsvéti kalácssütésből kimaradt néhány tojásfehérje, és a korábbi adaggal összeházasítva már akkora mennyiség lett belőle, hogy ideje volt felhasználni. Hogy, hogy nem, citromból is igen sokat sikerült venni, pontosabban a legutóbbi vételkor szembesültem vele, hogy még volt itthon néhány darab, úgyhogy fogyasztani kellett a készletből. Eredetileg egy korábbi citromos sütimet akartam újrafotózni, de aztán úgy döntöttem, hogy inkább új süteményt sütök. Mivel a málnahabos kosárka krémjének állagával nagyon meg voltam elégedve, ezért azt a krémet vettem alapul, némi módosítással, és persze ezúttal málna helyett citrommal. :) Igazán könnyű, üde, nyárias desszert lett belőle. Citromrajongóknak különösen ajánlom. :)Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:Piskótához:7 tojásfehérje14 dkg porcukor14 dkg finomliszt1 csapott tk. sütőporvaj és liszt a tepsihezCitromhabhoz:2 tojássárgája2 tojás25 dkg cukor1,5 dl frissen facsart citromlé1 citrom reszelt héja7 dkg vaj3,5 dl habtejszín7 zselatinlapCitromzseléhez:15 dkg citromkrém1 zselatinlapelkészítés:A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukrot kisebb adagokban hozzáadva, fényesre verjük. Több részletben beleszitáljuk a sütőporral kevert lisztet, és óvatosan, de alaposan a cukros fehérjehabhoz forgatjuk.A tésztamasszát a vajjal kikent, liszttel behintett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész tésztát pár perc elteltével kiborítjuk a tepsiből, és tortarácsra téve teljesen kihűtjük.A citromhabhoz a citromlevet, a citromhéjat, a tojássárgákat, az egész tojásokat, a cukrot fém tálba tesszük, gőz fölé helyezzük, és közepes lángon, állandó keverés mellett krémmé főzzük.A kis darabokra vágott vajat 3 részletben a forró krémhez dolgozzuk, majd kiveszünk belőle 15 dkg-nyit, és félretesszük.A többi – még forró – krémhez egyenként hozzákeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Hűlni hagyjuk.A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a citromkrémhez forgatjuk, és a habot egyenletesen elkenjük a tepsibe visszatett piskótán. Hűtőbe tesszük annyi időre, hogy a hab megdermedjen.A félretett citromkrémet újra felmelegítjük és feloldjuk benne a beáztatott, kinyomkodott zselatinlapot. Miután kicsit hűlni hagytuk, egyenletesen elkenjük a citromhabon. Hűtőbe tesszük dermedni. A süteményt tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk és tálaljuk.sütési hőfok: 160°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }