Mascarponés briós

  • 2018.03.26.
  • 6

Régóta szemezek Ági barátnőm vaníliás briósaival, és most, hogy a muffintepsi egymás után kétszer is előkerült, eszembe jutott a fent említett péksüti. Úgyhogy harmadjára is elővettem a tepsit. :D Bár Ági receptjeit nagyon szeretem, mégsem az övét vettem át, csak a muffintepsiben való sütés ötletét kölcsönöztem tőle. :) Olyan jópofa így ez a finom, könnyű tésztájú kalács – igazi dísze lehet az ünnepi asztalnak húsvétkor. :)
Hozzávalók 12 darabhoz:Tésztához:30 dkg finomliszt5 dkg mascarpone3 dkg olvasztott vaj1 tojássárgája4 dkg cukor1 tk. só2 dkg friss élesztő1,5 dl tejolvasztott vaj a kelesztéshez és a formáhozTetejére:1 kis tojáskristálycukorelkészítés:A tej felében felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a mascarponét, és elkeverjük. Hűlni hagyjuk.A lisztet tálba szitáljuk, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, 1 evőkanál lisztet, és a langyos tej másik felével simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a vajas-mascarponés tejet, a tojássárgáját, és a robotgép dagasztóvillájával összeállítjuk, majd 5 percig így dagasztjuk a tésztát.Kézzel jól kidolgozzuk – közben kevés lisztet adhatunk még hozzá –, majd vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, a tetejét meghintjük liszttel, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik darabot meggömbölygetjük. Letakarva negyedórát pihenni hagyjuk.A tésztagombócokat 20 cm hosszú rudakká sodorjuk, amiket hosszában, középen kettévágunk, majd összecsavarjuk és csigaalakban feltekerjük.A megformázott tésztadarabokat a muffintepsi olvasztott vajjal vékonyan kikent mélyedéseibe ültetjük, és letakarva negyedórát kelesztjük.A tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percTipp:Ha a tetejét nem szórjuk meg cukorral, húsvéti kalácsként is kínálhatjuk a sonkához.