Diós-csokoládés kuglóf - avagy helló 2018!

  • 2018.02.24.
  • 9

Azon gondolkodtam, melyik sütemény legyen az, amelyikkel megnyitom a blogot 2018-ban.És akkor itt most fel is vetődhet a kérdés azok számára, akik nem követik a Sünis kanalas (ritkán negatív) történéseket a facebookon, hogy „blogilag” hogyhogy februárban üdvözlöm én az új évet. Hát úgy, kérem tisztelettel, hogy az én (árban is) drága fotóapparátom beadta a kulcsot, és Vízkeresztkor a karácsonyfával együtt nyugdíjba vonult. Na jó, ez így nem teljesen volt igaz, mert bár a karácsonyfától valóban ezen a napon szoktunk végső búcsút venni, a fényképezőgépemmel ugyanezt azért szerencsére mégsem kellett megtennem. Mondjuk inkább úgy, hogy a gépezet kényszerpihenőre ment.Történt ui. hogy már viszonylag hosszú ideje szenvedtem az élességgel – jobban mondva inkább az életlenség vált hű társammá, ami ételenként olykor 100-nál is több fotót eredményezett –, mígnem január 6. napján, ami ugyebár Vízkereszt, a „...vagy amit akartok” által sugallt választási lehetőségek közül a sors opcióként a szerkentyűm tönkremenetelére voksolt: a zárszerkezet megadta magát. Ez sajnos ilyen – mozgó alkatrész, sokezer kattintás után képes derékba törni szárnyaló karrierjét.Akkor persze még nem voltam ilyen okos, mármint, hogy tudjam, mi is történt pontosan a belsejében. Csupán egy fekete, ártó szellemnek tűnő alakot véltem felfedezni a fotózandó téma mellett, pár pillanattal később meg már jobbára csak helyett. Az a fekete paca (Trygi cicám feje helyén) pedig nem más volt, mint egy letört darabka az optikában.Az én nagy technikai tudással rendelkező, az elektronika cuccokhoz kiváltképp értő életempárja (naná, hogy a Kutyafülről van szó) varázskezeinek hála, még aznap szétszedődött a kütyü, így fény derült a turpiszságra. És az Úr 2018. esztendejében, az Ő január havának még mindig a 6. napján megrendeltetett az új zárszerkezet. Kínából!!!Egy ilyen javításnak ui. borsos ára lenne, ha szervizbe küldenénk „szerelmetös gyerökömet”, a „képmögörökítő szerkezetöt”. Mivel Kína oly' távol van tőlünk, ill. a Magyar Posta se egy villám, a várakozási idők összeadódtak, és majd' 1 hónapba telt, mire kézhez kaptam a cserealkatrészt.A Kutyánszki bezzeg nem várt ennyit, és kezében az új zárszerkezettel, még aznap "beoperálta" azt a gépbe. Reménnyel teli szívvel izgultam itthon, amíg a "műtét" zajlott, majd pedig széles vigyorral nyugtáztam a tényt, miszerint az új „szerv” végre beültettetett, és megint hallhattam az ismerős kattanást exponáláskor – zene füleimnek. :)Az örömömet persze azonnal ki kellett posztolni a blogfacebookra is, megfejelve azt egy ígérettel: hétvégére lesz recept, természetesen képekkel illusztrálva.Még aznap este jött a hidegzuhany: a masina továbbra is életlen fotókat készít. Eme szomorú tényt már nem osztottam meg senkivel a közösségi oldalon, remélve, hogy a tesztfotózásból kapott „informésön” és az ismételt „opörésön” majd nagy titokban helyrebillenti a bibit.Akit érdekel, azzal megosztom ama infómorzsát, hogy a tesztfotózás abból áll, hogy megnézzük, hogy a fókuszpont a fotózott téma elé, rá vagy mögé esik-e. Ehhez persze lehet direkt erre a célra készített kalibráló ábrát is használni. Naná, hogy használtunk – egy asztalos haver pöpecül megcsinálta fából, amit a Kutyafül aztán felmatricázott az ábrával, és fotóztuk bőszen. :DNo, de vissza a tudományos fántásztikumhoz! Amennyiben a fókuszpont nem jó helyen van, a szétszedett gépben manuálisan kell azt beállítani. Kameránként változhat, hogy az objektívadapter gyűrűjének és a képérzékelő távolságának mennyinek kell lennie. Maga a zárszerkezet a képérzékelő előtt helyezkedik el. Előbbi ugyebár ki lett cserélve, de sajnos nem lett jól beállítva. Igazából a fene se gondolta, hogy finomigazításra szorul. Ezért kellett újra szétszedni a gépet, és machinálni a képérzékelő távolságával. Ez a művelet persze megint a Kutyára várt, aki épp időhiányban szenvedett, szóval most már azért is izgulhattam, hogy a hétvégéig vajh' lesz-e ideje teljesen meggyógyítania a „gyerökömet”, hogy végre új recepttel kedveskedhessek az olvasóimnak. Az ígéret ui. szép szó, és én nagyon be akartam tartani.Az alkatrészre való várakozás idejében csak háromfajta süteményt sütöttem (amúgy mogyorókrémet ettünk tonnaszám). :D Mindhárom annyira jól sikerült, hogy csak nehezen tudtam eldönteni, melyikkel ünnepeljem meg a fényképezőgépem újbóli használatbavételét. Végül a kuglóf mellett döntöttem, mert úgy éreztem, hogy az lenne a legstílusosabb, ha a három közül inkább azt a süteményt mutatnám be az örömteli alkalomra, amelyik vadiúj sütőformában készült. Márpedig ez a kuglófforma annyira új, hogy most használtam másodjára. És az is Kínából érkezett. :D Persze, hogy olcsóbb, mint az itthon kaphatók, amiket egyébként elvileg szintén Kínában gyártatnak. ;)No de vissza a fókuszpont beállításához! Február közepén végre megtörtént a finomigazítás, és a gép már csak az összeszerelésre várt. A sors ekkor mégis úgy döntött, hogy végleg nyugdíjba küldi az én féltőn óvott szerkentyűmet. A Kutyafül ebbe a szomorú ténybe képtelen volt belenyugodni, és még aznap rendelt egy új fényképezőgépet, amire ezúttal szerencsére nem kellett 1 hónapot várni, mert a megrendelést követő napokban érkezett. :)Úgyhogy örömmel mutatom be a kínai sütőformában sült, zsír új fotóapparáttal készült – szerintem csudafinom – kuglófomat, ami a hozzávalók mennyiségét tekintve inkább a drága kategóriába tartozik. De mivel háromszorosan is ünnepi eseményre készült (új sütőforma
+ az év első blogbejegyzése + új fényképezőgép) ez a tény talán megbocsájtható. :)
Éljen 2018! Éljen a Kutyafül! Éljen a Sünis kanál blog! :DHozzávalók 2 l-es kuglófformához:Tésztához:7 tojás33 dkg porcukor2 dkg Bourbon vaníliás porcukor25 dkg vaj25 dkg finomliszt25 dkg darált dióbél15 dkg reszelt étcsokoládé (45% kakaótartalmú)1 ½ cs. sütőpor3 ek. Portorico rumDíszítéshez:kb. 3 dkg étcsokoládé (vagy amennyit kuglóf formája/mintázata megkíván)1 mk. napraforgóolajporcukorelkészítés:A vajat a porcukorral, a vaníliás porcukorral kihabosítjuk, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzákeverjük a lisztet, és robotgéppel 2 percig magas fokozaton keverjük.