Sajtos pálcika

  • 2017.12.28.
  • 8

A szilveszter közeledtével különösen úgy érezem, hogy nagy szükség van a sós süteményekre és a ropogtatni valókra, hogy az év utolsó napján se maradjunk nassolni való nélkül. És hogy ezeket a sósságokat ne a boltban kelljen megvenni, megint recepteken kezdtem gondolkodni. Eszembe jutott a kedvenc, ropogós krékerem, ezért annak a tésztáját vettem volna alapul, de közben megakadt a szemem egy jópofa recepten, és végül azt választottam, egy kis átalakítással. A krékereimhez képest egészen más jellegű sós süti kerekedett, akarom mondani kígyózott ki belőle. :D Nevezhetném én is ropinak a formája miatt, de ízében és állagában mégsem hasonlít rá. Egy a lényeg: finom is, ropog is. :DHozzávalók kb. 60 darabhoz:Tésztához:15 dkg finomliszt10 dkg vaj10 dkg reszelt Pannónia sajtkb. 4 dkg 20%-os tejföl1 tk. sóTetejére:1 kis tojásdurva szemű sóköménymagelkészítés:A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, alaposan elkeverjük a reszelt sajttal, és a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk, majd sima felületű tésztává gyúrjuk. (A tészta állaga a linzertésztáéhoz hasonló kell, hogy legyen, azaz se nem túl lágy, se nem túl kemény.)A tésztát liszttel hintett felületen 20x30 cm-es, 0,5 cm vastag téglalappá kinyújtjuk, majd függőlegesen 0,5 cm vastag rudakra vágjuk.Az így kapott 20 cm hosszú rudacskákat sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk szorosan egymás mellé, a tetejüket lekenjük felvett tojással, és megszórjuk durva szemű sóval, valamint köménymaggal.Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük. A pálcikákat üvegpoharakba állítva vagy hosszúkás tálba téve kínáljuk.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütés (középső sín)sütési idő: 20-25 percÖtlet: innen