Mogyorókrémes sütigolyó

  • 2017.12.10.
  • 0

Ezeknek a kis édes golyóbisoknak a vaníliakrémmel töltött változatát a nyár folyamán láttam meg itt, és akkor nagyon megtetszettek nekem. Másnap meg is sütöttem őket, és megállapítottam, hogy ezek az illatos pöfetegek bizony nagyon etetik magukat. :) Az a bizonyos vaníliakrémes változat végül nem került fel a blogra, csak ide.Nemrégiben eszembe jutott, hogy újra meg kellene sütni, mert finom, ill. küllemre és ízében is jól illeszkedik a téli időszakhoz. Ezúttal viszont más ízesítéssel akartam megoldani, ezért mogyorókrém került bele. Mivel a töltelék adott volt, azaz nem kellett hozzá pudingot főzni, ezért lerövidült a készítési idő. :) Nekem vaníliásan és mogyorókrémmel is egyformán ízlik. :)Egy pohár tejjel vagy kakaóval kellemes, édes reggeli lehet, de akár a délutáni teához is jó választás. :)Hozzávalók 30-32 darabhoz:Tésztához:25 dkg finomliszt15 dkg túró5 dkg porcukor6 g sütőpor5 dkg vaj1 tojás2-3 ek. tejTovábbá:30-32 púpozott mk. mogyorókrém4 dkg porcukor2 cs. Bourbon vaníliás porcukor2,5 dkg olvasztott vajelkészítés:A töltelékhez a mogyorókrémből púpozott kávéskanálnyi halmokat teszünk egy sütőpapírral bélelt kis tepsibe, és fagyasztóba tesszük annyi időre, hogy kissé megdermedjen.A tésztához a porcukorral, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, és a tejjel összeállítjuk a tésztát. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.A lehűtött tésztát lisztezett felületen 40 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik körlap közepére 1-1 mogyorókém halmocskát helyezünk, összecsippentjük fölötte a tésztát, és meggömbölygetjük. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Közben ne lisztezzük túl, mert nem fogjuk tudni összecsippenteni.) A töltött golyókat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.A sütőből kivéve, rögtön megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében. Azon melegében vagy langyosra hűlve kínáljuk.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütés (középső sín)sütési idő: kb. 15 percMegjegyzés:A megmaradt süteményt fogyasztás előtt tanácsos felmelegíteni pl. mini grillben vagy sütőben, hogy újra megpuhuljon, mert ez a fajta tészta kihűlve kissé megkeményedik.