Réteges sajtos kifli

  • 2017.11.27.
  • 5

Ez életem egyik legfinomabb péksütije! De hogy annyi – szintén jól sikerült – kelt tészta után miért pont ez lett annyira imádni való, ahhoz el kell olvasni az alábbi rövidke történetet. ;)Egy ideje már szinte csak zsemlét sütök, hogy reggelire a Kutyafülnek legyen mit ennie. A friss péksütiket lefagyasztom, és neki reggelente csak ki kell vennie a mélyhűtőből egy darabot, ami a mini grillerben felmelegítve éppen olyan, minta frissen került volna ki a sütőből. :) A zsemletésztát egyébként mindig a hamburgerzsemlém tésztájából készítem. A jó múltkor azonban kifli módra feltekertem, fő a változatosság alapon. :D A következő alkalommal is tekerni akartam a tésztát, de a paprikaszószos kiflimen felbuzdulva, ezúttal rétegesre szerettem volna megoldani. Neki is fogtam, és amikor a kiflik már a sütőben csücsültek, nagyon mosolyogtam, olyan csodásan domborodott a hátuk. :) Már javában ettük nagyokat sóhajtozva a gyönyörtől, amit a kifli állaga és íze miatt éreztünk, közben pedig elcsodálkoztam azon, hogy mitől lehet ennyire könnyű és levegős. Amikor is ráeszméltem, hogy tej helyett vizet használtam. :D Bár tejjel is épp eléggé légies a péksüti, a víz hatására mégis más jellegű. Kicsit olyan croissant-osan könnyű. A vajnak köszönhetően szépen szétválnak a rétegek, a sajttól pedig imádni való az íze. Ennek a kis vizes „malőrnek” hála megszülethetett hát a mi legújabb kedvencünk. :)Önmagában is feledhetetlen élményt nyújt, de házi, paprikás szalámival, tejföllel, lila hagymával, hegyes erős paprikával, és a mellé kortyolgatott (birsalma főzőléből készült) citromos teával fokozva, igazi katarzist élhetünk át. Szerintem nem túloztam. :DHozzávalók 12 darabhoz:Tésztához:50 dkg fehér tönkölybúzaliszt (vagy finomliszt)1 tojás3 dkg cukor1 ek. só3 ek. olívaolaj3 dkg friss élesztőkb. 2,5 dl vízTöltelékhez:3-4 dkg olvasztott vajkb. 20 dkg reszelt Pannónia sajtTetejére:1 kis tojás1 ek. tejszezámmagelkészítés:A lisztet tálba mérjük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és egy kevés lisztet is hozzákeverve simára dolgozzuk a langyos vízzel. Letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, az olívaolajat, a felvert tojást, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük.A tésztát háromfelé vesszük, meggömbölygetjük, és letakarva kelesztjük további 20 percig, hogy könnyebben lehessen nyújtani.A kerek cipókat lisztezett felületen, 35 cm átmérőjű körlapokká kinyújtjuk. Az első lapot megkenjük a langyosra hűlt, olvasztott vaj felével, megszórjuk egy adag reszelt sajttal, és befedjük a 2. tésztalappal. Ezt is megkenjük vajjal, és megszórjuk sajttal, és beborítjuk a 3. tésztalappal.A réteges tésztát 12 egyforma körcikkre vágjuk, a tésztaháromszögeket az alapjuk felőli oldalukon, a csúcsaiknál fogva kissé széthúzzuk és feltekerjük. A duci kiflik hátát a tenyerünkkel kissé lenyomjuk, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk. Letakarva kb. 20 percet kelesztjük.A tetejüket megkenjük tejjel felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amint megsültek, a kifliket tortarácsra szedjük, és így hagyjuk langyosra hűlni.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütés (középső sín)sütési idő: kb. 20 perc