Birsalmás-túrós lepény fűszeres, diós morzsával

  • 2017.11.16.
  • 4

Azt hiszem, életemben nem ettem még annyi birsalmát, mint az idén. :D De meg kell hagyni, nagyon jól van ez így. Mármint az, hogy 2017 ősze számomra a birsalmáról szól. :) Az viszont sajnálatos, hogy eddig mellőztem ezt a különleges gyümölcsöt, és akárhányszor szóba került a gyerekkorom óta eltelt időben, én mindig finnyogva közöltem, hogy „nem szeretem”. Úgyhogy a kis birsalmafánk is szomorúan hullajtotta el a gyümölcseit, amikor a betegsége ellenére épp hozott is termést.Elég szomorú, hogy az elkészítés kapcsán ez az érdekes gyümölcs csak birsalmasajtként vagy max. kompótként élt eddig a tudatomban, és nem vettem a fáradságot, hogy esetleg más elkészítési módok után nézzek. Pedig sokoldalúan felhasználható gyümölcsről van szó, és ha sajtnak továbbra sem nevezném a kedvencemnek, de más egyébnek számomra igenis szerethető – imádtam levesnek, kellemes ízű volt süteménybe tölteléknek, ill. krémnek, és pikánssá tette a húst, csak hogy néhány példát említsek abból a kevés módozatból, ahogyan eddig felhasználtam.Biztos sokan vannak úgy jelenleg is a birsalmával, ahogyan én voltam. De aki idegenkedik tőle, annak azt javaslom, tegyen mégis 1-2 próbát vele, mert megéri. :) Ilyen ez a sütemény is – nagyon finom. :) És éppen a birsalma fanyarsága teszi kicsit különlegesebbé, amihez a fűszeres morzsa kifejezetten illik. Az illata betöltötte a lakást. :)Ha pedig csak amiatt nem készítenek belőle különböző ételeket, mert kemény a húsa, és nehéz vele dolgozni, akkor arra is van megoldás: kerámiakés! :D Nem vicc, a fém pengéjű késnél is könnyebben lehet szeletelni vele. ;) Hát kalandra fel, kedves sorstársaim, szeressétek meg ti is a birsalmát! :DHozzávalók kb. 20x32 cm-es tepsihez:Tésztához:25 dkg finomliszt4 dkg cukor1 cs. Bourbon vaníliás cukor½ mk. só3,5 dkg olvasztott vaj + a sütőformához1 felvert tojás fele 1 dl tej1,5 dkg friss élesztőMorzsalékos tésztához:15 dkg finomliszt10 dkg finomítatlan nádcukor5 dkg durvára tört dióbél10 dkg hideg vaj½ mk. őrölt fahéj½ mk. őrölt gyömbérkéshegynyi őrölt szerecsendiókéshegynyi őrölt szegfűszegKrémhez:50 dkg túró10 dkg tejföl10-15 dkg porcukor6 dkg vaj1 cs. vaníliás pudingpor2 tojás + a felvert tojás másik fele½ citrom reszelt héjaFeltéthez:50 dkg birsalma (tisztítva mérve)5 dkg cukor½ citrom leve2 dl vízelkészítés:A lisztet tálba mérjük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, egy kevés lisztet, és simára keverjük a langyos tejjel. Letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a langyosra hűlt, olvasztott vajat, a kétféle cukrot, a sót, a felvert tojás felét, és megdagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva megkelesztjük.A morzsalékos tésztához a fűszerekkel, cukorral, dióval kevert liszthez adjuk a hideg vajat, és a kezünkkel morzsalékosra dolgozzuk. Hűtőbe tesszük.A krémhez a porcukrot a puha vajjal kihabosítjuk, és egymás után belekeverjük a reszelt citromhéjat, az áttört túrót, a tejfölt, a pudingport, valamint a tojásokat. (Ha édesebbre szeretnék, ezen a ponton tehetünk még bele porcukrot.)A molyhos rétegtől lesúrolt birsalmák magházát kivesszük, a gyümölcshúst cikkekre vágjuk, majd felszeljük. (A gyümölcsöt, ha nagyon hibás a héja, meg is hámozhatjuk.)A gyümölcsszeleteket lábasba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, felengedjük a vízzel, felforraljuk, majd kis lángon, lefedve kb. 5 perc alatt félpuhára főzzük. A gyümölcsöt szűrőkanállal átszedjük egy nagyobb tálba, és hűlni hagyjuk. (A visszamaradt főzőléből pl. teát is készíthetünk.)A megkelt tésztát lisztezett felületen a tepsinél egy kicsit nagyobbra kinyújtjuk, kibéleljük vele a kivajazott tepsit úgy, hogy körben kialakítjuk a tészta széleit, majd letakarva 20 percig kelesztjük.A túrómasszát a tésztára öntjük, elsimítjuk, elosztjuk rajta a birsalmaszeleteket – egymáshoz képest kissé eltolva –, majd megszórjuk a lehűtött, morzsalékos tésztával. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd a sütőből kivéve langyosra hűtjük. Felszeleteljük, és igény szerint tejszínhabot kínálunk mellé.sütési hőfok: 190°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)sütési idő: kb. 35 percÖtlet: innen