Almás-diós béles

  • 2017.11.23.
  • 0

Egymást érik nálunk a születésnapok. :D Előbb az enyém, aztán az Anyáé, tegnap pedig az apukámé. Ez alkalomból olyan süteményt készítettem, amit csak nagyon ritkán sütök: almás bélest. Ennek az a prózai oka, hogy ez a fajta süti nálunk nemigen fogy. Vagyis fogy az, csak nem olyan intenzitással, mint az egyéb édességek. A Kutyafül ui. nem rajong az almás bélesért. Az alma tehet róla – ez a gyümölcs ui. nem tartozik a kedvencei közé. Apukám születésnapja azonban most fölülírta a Kutyinyek igényeit, és mivel ő a hagyományos süteményeket kedveli, ezért ezúttal elsősorban neki akartam kedvezni. Na jó, egy kicsit azért magunknak is, így a béles tésztája nem kelt tészta lett, hanem a linzertésztáéhoz hasonló. Került bele túró is, mert izgalmasnak találtam összeházasítani a többi hozzávalóval, ill. mert úgy sejtettem, hogy ettől igazán könnyű és puha lesz a tészta. :) A tölteléket is csupa olyasmivel turbóztam, aminek köszönhetően a Kutyafül is szívesen megeszi, ill. amiről tudtam, hogy "Ápá" is szereti. Így belecsempésződött egy kis dió és rumba áztatott mazsola. :D Amint felszeleteltem, rögtön tudtam, hogy örömet szerzek vele mindenkinek, de legfőképp az apukámnak. :)A poén az volt, hogy amint beléptem a szobájába, a teríttet asztalon a tepertős pogácsa mellett almás (és mákos) bélessel várt engem, amit saját maga készített. Így aztán az ajándékbontásnak nagy nevetés lett a vége. :D
Születésnapi kor- és kórismeAz este elestemmikor barátomat kerestem –Vagyisez úgy volt, hogymár eljöttem tőle,maradtunk néhány dőregondolatban és egyébben ...Az est-haragos hűvös esőés a szökő bolha-szélelfújta figyelmem,és a tréfás járdalábra akasztó gáncsafakasztott rég' feledettalázatos káromkodásra –Lám, születésnapomonestem kis pálinkabüntetőbe ...Tűnődöm s borongok,miféle ómen ez fölöttem!Jel vagy jeles intelem,a mai nap dicséretéreez lett kimérve.A lelkem már nem is érzem:de a térdem, a térdem, a térdem ...Szenti FerencHozzávalók 20x32 cm-es tepsihez:Tésztához:40 dkg finomliszt25 dkg túró20 dkg vaj10 dkg porcukor½ cs. sütőporegy csipet só 1 tojássárgájakb. 5 dkg tejfölTöltelékhez:1 kg alma (tisztítva mérve)1 dl almalé1 citrom leve10 dkg kristálycukor2 cs. Bourbon vaníliás cukor1 ek. őrölt fahéj15 dkg durvára darált dióbél5 dkg kekszmorzsa5 dkg mazsola2 ek. Portorico rumelkészítés:A porcukorral, sütőporral, sóval elvegyített lisztet elmorzsoljuk a túróval és a hideg vajjal, majd a tojást és a tejfölt is hozzáadva, nyújtható állagú tésztává gyúrjuk.Kétfelé vesszük, mindkettőt téglatestté formázzuk, és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.A töltelékhez a meghámozott, magházától megfosztott almákat kis kockákra vágjuk, lábasba tesszük, felöntjük a citromlével, az almalével, és fedő alatt puhulásig pároljuk. Szűrőtálba öntve alaposan lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk.Az almát összeforgatjuk a fahéjjal, vaníliás cukorral vegyített kristálycukorral, valamint az előzőleg rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolával.A pihentetett tésztát lisztezett felületen egyenként tepsi méretűre kinyújtjuk. Az egyik tésztalapot a kivajazott, liszttel beszórt tepsibe fektetjük, villával több helyen megszurkáljuk, rászórjuk a kekszmorzsával kevert dió felét, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, amire a másik adag morzsás dió kerül, majd befedjük a másik tésztalappal, amit ugyanúgy megszurkálunk. A süteményt előmelegített sütőben készre sütjük, majd tepsistől tortarácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni. Meghintjük porcukorral, felszeleteljük és tálaljuk.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 35 perc