Paradicsomos mártogató

  • 2017.10.02.
  • 4

A paradicsomot kimondottan szeretem, ha meg van főzve, és elsősorban főtt tésztával szoktam összekeverni. Főleg bolognai ragunak készítem, de újabban a húsmentes változatát is sűrűn szoktam csinálni, szintén bolognai módra. Ezt a mártogatót quesadillas mellé tálaltam fel, de tortillacsipszhez is tökéletes, ahogy most a képeken is látható. :)
Hozzávalók 2 személyre:40 dkg darabolt paradicsomkonzerv1 kis fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 dkg vaj1 tk. morzsolt korianderlevélőrölt római köményőrölt fekete borssó1 tk. cukor (elmaradhat, ha a paradicsom elég édes)pár csepp frissen facsart zöldcitromléelkészítés:A vöröshagymát finomra vágjuk, a felforrósított vajon pirulásig sütjük, majd az aprított fokhagymát is hozzáadva, további 1 percig sütjük.Rátesszük a paradicsomot, hozzáadjuk a koriandert, a római köményt, a borsot, a sót, és kb. 5 perc alatt puhára főzzük.A paradicsomdarabokat egy evőkanál hátával szétnyomkodjuk, és ha szükséges, cukorral utánaízesítjük.A mártást hagyjuk langyosra hűlni, majd tortillacsipsz vagy quesadillas mellé kínáljuk.
Tipp:Konzerv paradicsom helyett friss paradicsommal is elkészíthetjük. Ebben az esetben 3 nagy paradicsomot számoljunk – meghámozva és kivéve belőle a magokat, ill. a leves rész –, és adjunk hozzá 1 kis doboz sűrített paradicsomot is.A mártogatót főtt tésztával is elkeverhetjük, vagy meleg szendvicsre is tehetjük.