Lecsós csónakocskák mozzarellás-fokhagymás mártogatóval

  • 2017.10.17.
  • 4

Egy ismerősöm a facebookon rendszeresen megosztja a ChefClub receptvideóit. Ezeknek a videóknak a nagy része csupa olyan ételt mutat be, amiknek már a látványától is hízni lehet, ellenben szinte egytől-egyig olyanok, amiket örömmel megkóstolnék. Jópofa ötleteteket lehet ellesni innen. :) Ez a napkenyérszerű péksütemény is ilyen. Pontosabban az tetszett meg, ahogyan ezeket a kis csónakformákat kialakították és elrendezték a tortaformában. Gondoltam, teszek vele egy próbát, de az eredetileg használt leveles tészta helyett én kelt tésztából oldottam meg, és camambert sajtom nem lévén itthon, saját készítésű mártogatót készítettem hozzá. A töltelék is más lett. Először kipróbáltam, egyáltalán működik-e a dolog kelt tésztával is. Elsőre hagymás-paradicsomos-szalonnás ragut készítettem tölteléknek, ill. teszteltem, mennyi tésztára van szükség a csónakokhoz. Már az első próbálkozás is hatalmas sikert aratott, mert szemre is, ízre is tökéletesre sikerült. :) Viszont picit sok lett a tészta, ezért a maradékból pont kitelt egy kis pizzára való, csakúgy mint a töltelékből.Második alkalommal csökkentettem a tészta mennyiségét, és a korábbi töltelék helyett a már konyhakész lecsómból használtam fel néhány dekát. Eredetileg ui. eleve lecsósra terveztem, csak az első sütéshez nem akartam elhasználni, hátha félresikerül a próbálkozás, és akkor nem maradt volna töltelék a 2. nekifutásra. :DBár a csónakok kialakítása pepecsmunkának tűnhet, de megnyugtatok mindenkit – egyáltalán nem az, nagyon hamar elkészíthető. Vendégvárónak is jó választás, mert nemcsak, hogy szemrevaló látványt nyújt, hanem partifalatnak is jópofa, mivel a kis tésztadarabokat könnyen leszakíthatjuk egymásról. Mi pillanatok alatt bepusziltuk. :DHozzávalók 2 személyre, 24 cm-es kapcsos tortaformához:Tésztához:15 dkg fehér tönkölybúzaliszt5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez1 tk. cukor1 tk. só1,2 dl tej és víz keveréke fele-fele arányban1,2 dkg friss élesztő1-2 ek. olvasztott vaj a kenéshezTöltelékhez:20-25 dkg konyhakész, kolbászos lecsó5-8 dkg mozzarellaMártogatóhoz:2,5 dl tej2 ek. olvasztott vaj1 ek. fehér tönkölybúzaliszt4,5-7,5 dkg mozzarella1 mk. fokhagymakrém vagy 1 gerezd fokhagymaőrölt fehér borssóelkészítés:A tésztához a tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, simára keverjük a langyos, vizes tejjel és egy kevés liszttel. Letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.A megkelt tésztát enyhén meglisztezett felületen kb. 2 mm vékony körré nyújtjuk, és 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval körlapokat szaggatunk ki belőle. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, nyújtjuk, szaggatjuk. Összesen 16 kört kell kapnunk.A körlapok felső és alsó ívét a kör közepe felé haladva – a pávaszem süteményhez hasonlóan – kissé feltekerjük úgy, hogy középen maradjon egy kis árok, amibe majd a töltelék kerül. A feltekert tésztaszéleket jobb és bal oldalt összecsippentjük, így kialakítva a csónak- vagy szemformát.A kapcsos tortaforma alját vékonyan kiolajozzuk, majd egymáshoz képest kissé eltolva, körkörösen elrendezzük benne a még töltetlen tésztadarabokat, miközben az oldalukat megkenjük olvasztott vajjal.A csónakocskákat megtöltjük 1-1 teáskanál töltelékkel, és mindegyikre 1-1 kis mozzarellakockát ültetünk. Letakarva negyedórát kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.Amíg a tészta sül, a mártogatóhoz a felforrósított vajat csomómentesre keverjük a liszttel, fél percig sütjük, majd a tűzről levéve, vékony sugárban hozzáöntjük a meleg tejet, miközben kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.Ha besűrűsödött, felolvasztjuk benne a megmaradt mozzarellát, majd hozzákeverjük a fokhagymakrémet (vagy a zúzott fokhagymát), és sóval, borssal ízesítjük. A mártást még forrón elosztjuk 2 tálkában.Amint elkészült a péksütemény, lekapcsoljuk róla a forma peremét, átcsúsztatjuk egy nagyobb tálra, és a meleg mártogatóval együtt tálaljuk.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 30 perc