Sajtos-petrezselymes palacsinta túrós húsraguval töltve

  • 2017.09.12.
  • 7

Ez a palacsinta amolyan hipp-hopp ötletből, valamint részben a maradékokból, ill. egy elmetett receptnek köszönhetően született. :D Történt ui., hogy már megint a Pinteresten megláttam egy jónak tűnő palacsintareceptet, és úgymond félreraktam későbbi használatra. Továbbá a hét közepén vendégeket hívtunk, akiket vacsorára túrós-hagymás hússal töltött pitével kínáltam. Olyan sok tölteléket sikerült azonban gyártanom, hogy egy része megmaradt. Bár a hűtőben várta a mielőbbi felhasználást, mivel nyers tojást tartalmazott, nem tartogathattam 1 napnál tovább. Úgyhogy gyorsan ki kellett találnom, mi legyen belőle. A maradék töltelék elég kevés lett volna egy komolyabb ételhez, de 2-3 kenyérszeletre nyugodtan rákenhettem volna, hogy melegszendvics legyen belőle. Ám akkor hirtelen megláttam a képernyőmre kirakott receptes doksik között az előző nap elmentett palacsintát, és úgy gondoltam, pont ez kell nekem. :D Úgy is régen ettem már palacsintát.A meglévő husihoz – a vendégeknek felszolgált pitéhez hasonlóan – ismét túró, hagyma és kukorica került, a palacsinta receptjét pedig egy csöppet átdolgoztam. Nem akartam csak úgy egyszerűen betöltve fogyasztani, ezért öntet is került rá, hogy a sütő végezze el az utolsó lépést a készítés kapcsán. :) Úgy érzem, elég jól sikerült, és attól függetlenül, hogy csak 10 palacsintából áll ez a fogás, simán elég lehet 4 személyre is.Hozzávalók 24-26 cm-es sütőtálhoz:Palacsintához (10 db-hoz):15 dkg fehér tönkölybúzaliszt6 g sütőpor2 tojás3 dl tej1,5 dl kaukázusi kefir5 dkg olvasztott vaj1 gerezd zúzott fokhagyma1 mk. cukor1 mk. só10 dkg reszelt Pannónia sajt1 kis csokor metélőpetrezselyemkókuszolaj a sütéshezTöltelékhez:20 dkg darált sertéshús20 dkg túró10 dkg kockázott, füstölt császárszalonna10 dkg darabolt konzervparadicsom10 dkg konzerv csemegekukorica1 nagy fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 dl tejszín1 tojásgrillfűszerőrölt fekete bors1 csapott ek. cukor1 tk. mangalicazsírÖntethez és a tetejére:10 dkg tejföl1 tojás1 tojássárgája2 ek. tejszín1 tk. dijoni mustár1 tk. nádcukorőrölt fekete borssó1 cs. (125 g) mozzarellaelkészítés:A palacsintához a sóval, cukorral ízesített tojást habosra felverjük, majd hozzáadjuk a fokhagymával ízesített, langyosra hűlt, olvasztott vajat.Felváltva csomómentesre dolgozzuk benne a sütőporral vegyített lisztet és a kefires tejet, majd elkeverjük a felaprított petrezselyemmel és a reszelt sajttal. A tésztamasszát folpackkal letakarva fél órára hűtőbe tesszük.A palacsintasütő serpenyőben felhevítünk egy kevés kókuszolajat, merőkanállal elosztunk benne egy adag tésztamasszát, és a palacsintát mindkét oldalán, kis-közepes lángon kisütjük. (Akkor kell megfordítani, amikor a palacsinta felül lévő fele kezd megszáradni.) Ezt a műveletet ismételjük, amíg van tésztánk.A töltelékhez a zsíron üvegesre sütjük a szalonnát, rátesszük a félbevágott, majd vékonyra szelt vöröshagymát, és elkezdjük dinsztelni. Félidőben hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és a hagymát pirulásig sütjük.A szalonnás hagymát szűrőkanálba öntjük, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róla, majd a hagymát visszatesszük a serpenyőbe.Rátesszük a grillfűszerrel, borssal ízesített húst, ha szükséges, hozzáadunk még egy kevés kisült szalonnazsírt, és fehéredésig sütjük. Belekeverjük a darabolt paradicsomot, felöntjük a tejszínnel, cukorral ízesítjük, és addig főzzük, amíg a levét teljesen el nem fövi.Szükség esetén a húsról is leszűrjük a kisült zsírt, és miután a hús kihűlt, összekeverjük a túróval, a kukoricával és a felvert tojással.A töltelékből 1-1 evőkanálnyi mennyiséget a palacsinták közepére halmozunk és kissé elkenjük. A tésztát jobbról és balról ráhatjuk a töltelékre, majd feltekerjük a palacsintákat.A töltött palacsintatekercseket középen kettévágjuk, és körkörösen elrendezzük a húsból kisült zsírral vékonyan kikent sütőtálban. A közökbe nyomkodjuk a feldarabolt mozzarellát.Az öntethez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, egyenletesen a palacsintára öntjük, majd az ételt előmelegített sütőben pirulásig sütjük.Kicsit hűlni hagyjuk, majd tálaljuk, és tetszés szerinti zöldségköretet kínálunk mellé.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)sütési idő: kb. 45 perc